Van Gaal stopt uit ergernis over houding spelers

Louis van Gaal stapt op als coach van het Nederlands elftal, omdat hij zich ergert aan de instelling van de spelers....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Van Gaal ergerde zich aan de instelling van de spelers, die het oefenduel tegen de Denen (1-1) niet al te serieus namen. Voor hem echter was de wedstrijd juist van cruciaal belang, omdat hij zichzelf en de spelers na de blamerende uitschakeling voor het WK nog één keer wilde testen. Hij zag de wedstrijd als een mogelijk nieuwe start, waarin hij ook een ander spelsysteem probeerde.

Tijdens de voorbereiding op het duel was Van Gaal zelfs zo ontevreden over een training in Hoenderloo, dat hij op het laatste moment de opstelling op drie plaatsen wijzigde. Een ingewijde uit de omgeving van Van Gaal zegt dat de ergernis over de mentaliteit de doorslag heeft gegeven om te stoppen. Het gaat daarbij om discipline binnen en buiten het veld. Zo is een aantal internationals voorstander van een lossere benadering door de bondscoach. Aan Van Gaal is dat niet besteed.

Na het duel met de Denen was aan suggestieve opmerkingen af te leiden dat Van Gaal ontslag zou nemen. Iedereen verwachtte dat ook. Hij liet weten dat hij binnen veertien dagen zijn besluit kenbaar zou maken. Die termijn is al lang verstreken.

Van Gaal heeft de bond in een gesprek zijn standpunt duidelijk gemaakt, maar de KNVB wacht nog altijd met het openbaren van het besluit. Volgens directeur Kesler zijn nog zaken te regelen en kan de bekendmaking nog enkele weken duren.

Welke zaken te regelen zijn, is onduidelijk. Mogelijk speelt mee dat de bond op zoek moet naar een bondscoach én een technisch directeur. Van Gaal, die in zijn contract tot 2006 om de twee jaar een 'evaluatiemoment' had opgenomen, verenigt beide functies. Volgens de ingewijde is hij hevig ontstemd over het getreuzel van de bond. Het lijkt nu alsof hij overdreven lang dubt.

Van Gaal twijfelde na de uitschakeling door Ierland hevig of hij moest blijven. Hij liet al eens weten dat hij eigenlijk liever clubtrainer is. Gevoegd bij zijn opmerking dat hij in 2006 wil stoppen om van het leven te genieten, heeft hij geen andere keuze: nog één keer gaat Van Gaal een club trainen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden