Van Gaal schrijft geen gastcolumn..

Pieter Broertjes, de onlangs aangetreden technisch-directeur van het redactieteam van de Volkskrant, onthulde in vakblad De Journalist zijn bewondering voor Louis van Gaal....

En de hoofdredacteur inviteerde de trainer voor de volgende column. Broertjes had dat graag persoonlijk gedaan, liet dagen achtereen de telefoonnummers van De Meer intoetsen, maar ontdekte net als andere journalisten de totaal verstopte communicatiekanalen van Ajax.

Het ontbreken van de persoonlijke aansporing moet van grote invloed zijn geweest op Van Gaal, blijkbaar een man die een duwtje in de rug nodig heeft. Van Gaal maakte nu de onvergeeflijke fout om niet in de pen te klimmen. Eindelijk kreeg hij de kans de door hem laag ingeschatte heren en dames journalisten de oren te wassen in hun eigen clubblad, maar de fax lag op een wel zeer hoge en wankele stapel, perschef David Endt kon zijn baas niet overreden en de kostelijke voorzet voor leeg doel zeilde langs, voorbij, over, naast, maar niet erin.

Endt, zeer verdienstelijk scribent, schreef een verdienstelijke plaatsvervangende column over hoe popie en veelgevraagd de Ajacieden wel niet zijn, hun trainer voorop. En dat er daarom niets uit de tekstverwerker van Van Gaal was gerold. Maar wat hadden we graag iets gelezen van deze originele geest die zijn column in Nieuws van de Dag, een verplichting uit oude tijden voor Ajax-coaches, slechts dicteert. Van Gaal, de man van dat intrigerende notitieblok, de leraar, van academisch niveau, moet tot boeiende betogen in staat zijn.

Misschien was het gewoon een ordinaire scheldpartij geworden. Maar dat was natuurlijk ook leuk geweest. En we waren heel nieuwsgierig geweest wie Van Gaal voor de volgende schrijfbeurt had geïnviteerd. Helaas, het mocht niet zo zijn. De Journalist-lezers hebben niets kunnen leren van Van Gaals opstel, essay of proefschrift. Wij opteren voor een herkansing voor Van Gaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.