Van Gaal maakt nieuwe start, of is het een afscheid?

Louis van Gaal maakt vanavond in het Parken Stadion in Kopenhagen een nieuwe start, met een oefenwedstrijd tegen Denemarken. Of is het - en die kans lijkt groter - een afscheid, de laatste interland van een bondscoach wiens twijfels langzamerhand ridicule vormen aannemen?...

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

Denemarken - Nederland is, hoe dan ook, een wedstrijd waarmee het verguisde Nederlands elftal een doorstart wil maken. De speelwijze wordt aangepast aan de moderne normen. De vleugelspelers zijn afgeschaft, tot plezier van de internationals die de strategie als verouderd beschouwen.

Het is niet de enige wijziging in het beleid van Van Gaal. Hij kondigde aan spelers op vorm te selecteren, en niet meer op basis van vertrouwen. Reputaties wegen voortaan minder zwaar.

De koers is gewijzigd door een coach die niet weet - of zegt te weten - of hij ook in juli 2002 nog in functie zal zijn. Oranje werkt daardoor toe naar de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap in Portugal in 2004 zonder dat bekend is wie de bondscoach zal zijn.

In het nieuwe speelsysteem zullen twee aanvallers, vanavond Makaay en Hasselbaink, in de rug worden gedekt door een 'schaduwspits', Kluivert in dit geval. Op de flanken moeten, vanaf het middenveld, Davids en Ronald de Boer voor aanvallende impulsen zorgen.

Debutant Boateng, krijgt een verdedigende taak. Ofwel, zoals Van Gaal het omschrijft: 'Ik ga niet meer uit van het cultuurgoed van het Nederlandse voetbal, maar van het beschikbare materiaal.' De overdaad aan spitsen en het gebrek aan vleugelspelers heeft hem doordrongen van de noodzaak tot veranderen.

Van Gaal zegt te hebben getracht een systeem te introduceren dat zoveel mogelijk overeenkomt met de oude variant. De twee spitsen zijn 'kaatsborden' die door de opkomende middenvelders moeten worden benut.

Van Gaal: 'De meeste spelers begrijpen dit wel. Barcelona en Chelsea spelen al op deze manier. Ook de meeste andere spelers zijn het gewend.'

Een typische oefenwedstrijd wordt het vanavond in Kopenhagen zeker, met talrijke wisselingen. De (drie) spelers van Barcelona, Frank de Boer, Kluivert en Reiziger, zullen op verzoek van hun club maar één helft spelen.

Onmiddellijk na afloop reizen ze naar Spanje, zodat ze zondag beschikbaar zijn in de thuiswedstrijd van Barcelona tegen Valladolid. Het is een vingerwijzing voor tijden die komen gaan. Het komend jaar zijn de clubs op grond van een nieuw UEFA- en FIFA-reglement nog slechts vijf keer verplicht hun internationals af te staan, inclusief kwalificatiewedstrijden. Dat was zeven maal.

Op grond van die regel moest Denemarken de uitnodigingen voor Helveg en Laursen intrekken. AC Milan stond de spelers dit jaar al zeven keer af.

Barcelona maakte welwillend een uitzondering voor Kluivert die in 2001 door Oranje al zeven keer werd opgeroepen, maar geen speelverbod kreeg.

Van Gaal ontmoet vanavond in het Parken Stadion de man die hem, aanvankelijk met succes, in 1997 als trainer opvolgde bij Ajax, Morten Olsen. In ten minste één opzicht heeft Olsen zijn voorganger ruimschoots overtroffen. Denemarken plaatste zich vorige maand glansrijk voor de eindronde van het wereldkampioenschap.

Oranje komt in Kopenhagen meer oude bekenden tegen. Oud-Ajacied Michael Laudrup is assistent-coach. Olsen selecteerde onder anderen Feyenoorder Tomasson en Heintze en Rommedahl van PSV. De laatste ontmoeting tussen beide landen vond plaats in 1999, eveneens in Kopenhagen.

Onder leiding van Rijkaard kwam Nederland met de Denen een bloedeloze remise, 0-0, overeen. Ook Rijkaard benutte het oefenduel indertijd voor een tactisch experiment. Later, toen Oranje als voetbalnatie nog meetelde, werd Denemarken met 3-0 verslagen, in Rotterdam in een groepswedstrijd van Euro 2000.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden