nieuwsRoger Lips

Van fraude verdachte vastgoedmagnaat Roger Lips eist strafproces om zich te kunnen verdedigen

De naar Dubai gevluchte vastgoedmagnaat Roger Lips eist dat het Openbaar Ministerie (OM) hem snel voor de rechter brengt en zo een einde maakt aan een jarenlange strijd tussen hem en curatoren van verscheidene banken. Schuldeisers verwijten Lips faillissementsfraude. In een brief verzoekt Lips om de strafzaak spoedig te beginnen. 

Roger Lips wil dat zijn strafzaak snel begint.

‘U weet dat wij er al jaren op wachten. Ik eis berechting. Ik wil een oordeel. Geef mij een berechting alstublieft’, aldus Lips eind juli in een brief aan OM-baas Gerrit van der Burg, die maandag naar buiten kwam via Follow the Money. De curatoren van ABN Amro en SNS Reaal hebben Lips en zijn vrouw met fraudebeschuldigingen ‘uitgebreid en publiekelijk bespot’. ‘Bij wijdverspreid gerucht heb ik honderden miljoenen euro’s van twee staatsbanken kwijtgemaakt.’ 

De banken hebben als schuldeisers, via de curatoren bij het OM aangifte gedaan tegen Lips en zijn echtgenote, omdat ze de ondernemer van faillissementsfraude beschuldigen. Lips, zijn vrouw en kinderen zouden stichtingen hebben opgericht met de intentie om privégelden veilig te stellen, ten koste van de banken.

De vastgoedmagnaat weerspreekt dat. Volgens Lips is er geen bewijs voor de beschuldigingen aan zijn adres. Daarom wil de ondernemer dat de rechtbank zich spoedig over de zaak buigt. ‘Deze brief is een wanhoopskreet’, zegt Lips’ advocaat Willem Koops. ‘Ik begrijp niet dat er nog steeds geen dagvaarding is. Er is alle reden om te dagvaarden. Mijn cliënt moet de kans krijgen zich publiekelijk te verdedigen.’

Het OM laat in een reactie weten dat het strafrechtelijk onderzoek nog bezig is. ‘Internationale onderzoeken naar fraude kosten veel tijd. Een deel van het onderzoek bevindt zich wel in de laatste fase, maar wanneer er een uitspraak komt in deze zaak, kunnen wij niet zeggen’, aldus een woordvoerder.

Projecten

De 55-jarige Lips is een Brabantse vastgoedmagnaat die sinds zes jaar in Dubai woont. In Nederland kocht en ontwikkelde Lips talloze woon- en bedrijfspanden. Van al zijn projecten springt The Wall het meest in het oog; een imposant en langwerpig rood winkelcentrum langs de snelweg tussen Amsterdam en Utrecht.

Zijn vastgoedimperium groeide vooral na de eeuwwisseling gestaag. Lips werd de grootste vastgoedklant van SNS Reaal. Maar toen de financiële crisis wereldwijd om zich heen begon te grijpen, werd ook de Brabander geraakt. De vastgoedwaarde daalde hard en ABN Amro bezegelde zijn persoonlijke faillissement in 2013. Lips’ verzet tegen het bankroet strandde in de rechtszaal.

De crisis leidde vervolgens tot faillissementen van zijn bedrijven. Die werden gevolgd door rechtszaken tussen Lips en de curatoren van zijn failliete bedrijven. De rechter gaf de schuldeisers gelijk. Die vonden dat Lips onvoldoende meewerkte aan een onderzoek naar de faillissementen. Met een gijzeling probeerden ze die medewerking af te dwingen, waarna de ondernemer enkele weken vastzat. Toen hij hoorde dat de rechter een tweede gijzelingsbevel uitvaardigde, vluchtte Lips met zijn gezin naar Dubai. 

Paspoort

De Raad van State oordeelde vorig jaar dat Lips en zijn vrouw niet in aanmerking komen voor een nieuw Nederlands paspoort. Daardoor dreigde hij weliswaar zijn verblijfsvergunning voor Dubai kwijt te raken, maar de ondernemer woont er nog altijd. Een gerucht dat hij een Cambodjaans paspoort zou hebben, weerspreekt hij niet. ‘Er doen veel geruchten de ronde en ik wil dat maar zo laten’, zegt Lips tegen de Volkskrant.

Volgens de vastgoedbaas heeft hij een nieuw bestaan in Dubai opgebouwd. ‘Ik ben betrokken bij diverse grootschalige ontwikkelingsprojecten en investeringen’, zegt Lips. ‘Dat varieert van hotelresorts tot vernieuwende vastgoedconcepten in de Golfregio en daarbuiten. Het staat mij contractueel niet vrij om informatie daarover te delen.’

Failliete vastgoedondernemer Lips blijft ongrijpbaar in Dubai
De failliete vastgoedondernemer Roger Lips blijft voorlopig ongrijpbaar voor de Nederlandse justitie en de curatoren van zijn failliete bedrijf. De Brabander verdween een paar jaar geleden naar Dubai om uit de Nederlandse gevangenis te blijven. Hij heeft recent zijn verblijfsvergunning in het emiraat verlengd en beschikt ook over een nieuwe, Nederlandse identiteitskaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden