PostuumZangeres Anneke Grönloh

Van Europa tot in Azië: iedereen luisterde naar popidool Anneke Grönloh (1942-2018)

Anneke Grönloh is op 76-jarige leeftijd overleden. De in een jappenkamp geboren zangeres, bekend van grote hits als Brandend Zand, Paradiso en Soerabaja, had succes van Europa tot in Azië. 

Tijdens een optreden in 1992.Beeld ANP

De documentaire Klanken van Oorsprong (2018), over de generatie ‘Indo’s’ die de Nederlandse popmuziek een beslissende impuls gaf vóór de doorbraak van The Beatles, kwam voor een handvol van de geïnterviewde artiesten net op tijd. Ook Anneke Grönloh kon nog net haar verhaal vertellen, gesoigneerd en begeesterd als altijd. Het meisje uit Noord-Celebes dat geboren werd in een jappenkamp, om later vanuit Eindhoven door te breken als popidool en daarna altijd een geliefde diva te blijven.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Het is het verhaal van een onwaarschijnlijk hitsucces. Van triomfen tot in de verste uithoeken van Azië. Van horden tieners die haar soms haast onder de voet liepen. Van haar liefhebbende moeder, die zo goed als ze kon de belangen van haar dochter behartigde en haar waar nodig tot de orde riep, opdat ze een bescheiden meid zou blijven.

Ze is overleden, de vrouw van Brandend Zand en Paradiso, 76 jaar oud. Ze stierf in Frankrijk, waar ze de laatste jaren woonde. Sinds een zware longembolie haar in 2016 trof, was haar gezondheid broos.

Anneke Grönloh in 1960.Beeld ANP

Johanna Louise (Anneke) Grönloh is als tienermeisje al succesvol als zangeres: ze zingt jazz en Amerikaanse standards met orkest, Indonesische liedjes onder de naam Yokotjang (Japans voor ‘klein zusje’, haar bijnaam uit het kamp) en treedt op met haar Eindhovense schoolgenoot Peter Koelewijn. In 1959 ziet tv-kijkend Nederland haar de talentenjacht Cabaret der Onbekenden winnen. Haar debuutsingle, het Maleisische Asmara, wordt een hit in Indonesië, Maleisië en Singapore, waar ze in 1960 al op tournee gaat.

Record voor de eeuwigheid

Haar Nederlandse doorbraak volgt in de zomer van 1962 met Brandend Zand, de hit die het begin van een onvoorstelbaar succesjaar markeert. Tussen juli 1962 en juni 1963 heeft ze in elf maanden vier opeenvolgende nummer één-hits (Brandend Zand, Paradiso, Soerabaja en Cimeroni). Paradiso vestigt een record voor de eeuwigheid: zestien weken non-stop op één in de Top 40.

Ze verovert er grote delen van Europa en Azië mee. Geen andere Nederlandse artiest verkocht zo veel singles: dertig miljoen, lees je vaak, al zijn Aziatische verkopen van 55 jaar geleden niet te verifiëren.

Ze vertegenwoordigt Nederland op het Eurovisiesongfestival van 1964 (Jij bent mijn leven; tiende plaats) en gaat eind 1964 met The Blue Diamonds op tournee door Indonesië, waar president Soekarno haar als een vorstin verwelkomt, een receptie aan haar opdraagt en een schilderij van haar laat maken. De Nederlandse regering heeft haar op het hart gedrukt een goed ambassadeur te zijn: een goede band met de oude vijand is gewenst.

Anneke Grönloh tijdens een optreden in het Rijksmuseum.Beeld ANP

Haar succestijd eindigt abrupt. The Beatles breken door en alles wordt anders. Grönloh zal de Top 40 na 1964 nooit meer halen.

Ze gaat het theater in met Snip en Snap en de groep Purper, met Ramses Shaffy en Rudi Carrell, of gewoon op eigen titel. In Azië blijft ze met regelmaat succesvolle tournees afwerken. Op de viering van haar 35-jarig artiestenjubileum in Singapore komen in 1994 30 duizend fans af. Als haar album Nina Bobo in 2002 in Nederland verschijnt, zijn er in Maleisië al 100 duizend exemplaren van verkocht.

Nog één keer Brandend Zand 

Ze blijft optreden tot ze niet meer kan. In 2015 reist ze nog naar Azië. Na haar longembolie gaat dat niet meer, maar in Nederland gaat ze door, desnoods met het zuurstofapparaat waarvan ze afhankelijk is geworden.

In juni 2017 maakt ze, een dag voor haar 75ste verjaardag, bekend dat het erop zit. Op 26 augustus 2017 zingt ze, fragiel en geëmotioneerd, nog één keer Brandend Zand tijdens de ‘De Nacht van Johnny Hoes’, een saluut aan de man die 55 jaar eerder de onverslijtbare Nederlandse versie voor haar schreef.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden