Van Es medeverantwoordelijk voor sociaal leed

De Amsterdamse wethouder Van Es (sociale zaken) sprak haar bezorgdheid uit over het sociale leed dat ontstaat door de onbezonnen bezuinigingen van minister Donner op de uitkeringsbudgetten (Opinie & Debat, 14 augustus)....

Sadet Karabulut, Maureen van der Pligt en  Tweede Kamerlid voor de SP en SP­gemeenteraadslid in Amsterdam,

Deze ‘linkse’ wethouder spreekt echter met gespleten tong. Direct na haar aantreden meldde Van Es de gemeente Amsterdam namelijk aan voor de pilot loondispensatie van diezelfde minister Donner. Deze landelijke proef maakt het mogelijk om mensen met een bijstandsuitkering of mensen in de sociale werkvoorziening regulier werk te laten doen voor minder dan het wettelijk minimumloon. Mensen krijgen dan weliswaar een inkomen hoger dan een bijstandsuitkering, maar lager dan het wettelijk minimumloon.

Hierdoor blijven deze mensen, hoewel ze echt werk hebben, op de armoedegrens leven. Bovendien komen werkgevers zo voor een prikkie aan arbeidskrachten. Over dit sociale beleid van wethouder Van Es is de SP juist bezorgd.

De wethouder stelt zelf in haar opinieartikel dat het voor mensen die geen vlekkeloos cv hebben moeilijk of zelfs onmogelijk is aan de bak te komen. Daar hebben we solidariteit van werkgevers voor nodig, aldus Van Es. Maar is dit solidariteit of worden hier mensen goedkoop in de aanbieding gedaan?

Van Es zegt ook dat de overheid de grootste rol moet spelen bij het aan werk helpen van mensen die niet in staat zijn hun eigen boontjes te doppen, bijvoorbeeld vanwege psychische of fysieke problemen. Dat is een gedurfde uitspraak als we bedenken dat de gemeente Amsterdam welgeteld twee Wajongers in dienst heeft op een personeelsbestand van zo’n 15 duizend werknemers, ruim 0,01 procent! Als dat het goede voorbeeld is dat mevrouw van Es voor ogen heeft, dan wacht ons een Siberische winter op sociaal gebied.

Een wethouder die begrip heeft voor het feit dat mensen die niet alles kunnen op de werkvloer ook niet het hele minimumloon mogen verdienen, en die ‘participeren’ belangrijker vindt dan boven de armoedegrens uit komen, is de titel wethouder sociale zaken wat ons betreft onwaardig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden