Van Erps documentairereeks schetst eerlijk beeld van Gordon

Een in totaal bijna drie uur durende documentaire, over Gordon, uitgezonden in twee delen over twee weken, zondagavond, primetime op RTL 4. Je zou je - als iemand wiens kasten niet uitpuilen met cd's van de Amsterdamse zanger en  geen trouwe kijker is van de schijnbaar oneindige hoeveelheid programma's waarin Gordon zijn opwachting maakt - voorzichtig kunnen afvragen: is dat nou niet beetje te veel van het goede?

Julien Althuisius
null Beeld RTL
Beeld RTL

Nee hoor. Dit jaar zet Gordon een punt achter zijn 25-jarige carrière als zanger. Er zijn deze maand twee concerten in Het Concertgebouw, er komt een album en zondagavond zond RTL 4 het eerste deel uit van het door Michiel van Erp geregisseerde '25 Jaar Gordon'. Het beginpunt van de documentaire was de dag van het Gouden Televizierring Gala, waar Gordon en Gerard Joling kans maakten op een Televizierring met hun programma 'Geer & Goor: zoeken een hobby'.

Het idee was dat Gordon en Joling op de rode loper vergezeld werden door een drietal van de bejaarden uit het programma. Alleen, de bus waar ze inzaten, kwam maar niet op dagen. Zo kon het gebeuren dat Gordon, gehuld in een rode smoking, op een zeker moment in zijn telefoon stond te foeteren: 'Staan we hier godverdomme helemaal [klaar]. Niemand weet waar we heen moeten schat, hou toch op. Wat is dat nou godverdomme. Kom hierheen met die kutbus!'.

De kutbus kwam uiteindelijk, maar even later ging de Televizierring aan Gordon's neus voorbij. Zo schetste 25 Jaar Gordon meteen vanaf het begin een komisch en eerlijk beeld van Gordon. De documentaire schoot heen en weer tussen Gordon's jeugd in Amsterdam-Noord en het nu, waarin de zanger bezig is aan zijn afscheidstournee. Regisseur Michiel van Erp sprak met Gordon's broer John en zus Marja, zijn oude buren, een jeugdvriend en ex-geliefdes, gelardeerd met een onbescheiden hoeveelheid archiefmateriaal met beelden van een piepjonge Gordon, zingend, met een grote bos blonde krullen.

Van Erp volgde Gordon, in wat ongetwijfeld een van de documentaires is met de hoogste lachdichtheid ooit, ook bij een bezoek aan zijn oude buurtje in Amsterdam Noord, waar hij gierend met zijn oude buurmeisjes anekdotes ophaalde over zijn vader die op Gordon's 18de verjaardag naakt en dronken van de trap naar beneden was gekomen.

In de wereld van Gordon heet iedereen schat en krijgt iedereen een knuffel (tot het meisje van de Story aan toe. Na het Televizierring-gala vroeg ze Gordon vergeefs om een interview, maar kreeg ze wel een handkus). Maar dat je de platte humor, de eeuwige schaterlach en de lijfelijkheid niet moet verwarren met oppervlakkigheid, bleek wel op het moment dat Gordon met Van Erp het graf van zijn moeder bezocht.

'Mijn moeder was geen makkelijke tante'. Hij vertelde hoe ze had gereageerd toen hij uit de kast was gekomen. 'Had ik maar een kussen op je gezicht gedrukt' citeerde Gordon zijn moeder met een grimas. 'Tot op de dag voordat ze dood ging, heeft ze gezegd: jongen, waarom ga je toch niet een gaatje verder?'. En daar was de schaterlach weer, gelukkig.

Bekijk het eerste deel van de documentaire terug via RTL XL:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden