Van Emden bedankt De Korte met plak

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

AMSTERDAM - Chris de Korte vouwde zijn handen rond zijn mond. Hij zwaaide met zijn armen en beet Anicka van Emden in onvervalst Rotterdams toe dat ze 'niet in haar broek moest schijten'. De judoka moest 'willen scoren', anders werd het niets bij de WK in Rio de Janeiro, kreeg ze te horen.

Het werd niet duidelijk welke knoppen de 75-jarige succescoach bij de judoka had ingedrukt tussen de voorronden en het finaleblok. Maar de aanpak van De Korte miste zijn doel niet in de Kleine Maracanã-hal. Van Emden gooide na de pauze al haar schroom overboord en knokte zich via twee herkansingspartijen met fris en aanvallend judo naar de bronzen medaille.

De Korte zag het goedkeurend aan, in de laatste seconden van de troostpartij tegen Kana Abe. De Japanse zal niet hebben geweten wat haar overkwam tegen de herboren Van Emden, die een schouderworp net niet ver genoeg kon doorzetten om meteen als winnaar van de mat te kunnen stappen. Toch veroverde ze opnieuw brons, net als bij de vorige WK. Van Emden, 26 jaar, is ook de nummer 3 van de wereld.

'Wereldkampioen worden, dat doe ik vooral voor mezelf', had ze in de aanloop naar het toernooi gezegd. Maar ze begreep de suggestie: met goud in Rio zou ze haar coach geen beter afscheidscadeau kunnen bezorgen.

De kans is groot dat De Korte in Rio vandaag voor het laatst naast de mat plaatsneemt bij een WK, om Marhinde Verkerk verbaal en mentaal bij te staan. In de uitgelekte plannen van de bond, bedacht door topsportdirecteur en oud-judoka Ben Sonnemans, is centralisatie het toverwoord.

Het betekent dat De Korte moet plaatsmaken voor coaches die de judoka's op een vaste trainingslocatie richting de Spelen van Rio begeleiden. Sonnemans haastte zich twee maanden geleden om de binnenbrand te blussen en gaf de judoka's tekst en uitleg tijdens een training, maar De Korte bleek niet te vermurwen.

De coach voelde zich afgedankt. 'Ik lever al dertig jaar olympische atleten af', vertelde hij de NOS. Volgens voormalig olympisch kampioen Mark Huizinga was zijn vroegere leermeester als oud vuil aan de kant gezet.

'Hoe Chris er onder is? Zoals je hem kent: stoïcijns', zei vrouwenbondscoach Marjolein van Unen in de aanloop naar de WK. 'Al weet ik zeker dat hij in Rio even gretig is als altijd.'

Die voorspelling bleek juist. Tweeënhalf uur lang werd het geduld van de coach op de proef gesteld, voordat Van Emden voor het eerst de mat op mocht tegen Katherine Campos. Neal van de Kamer, de andere Nederlander die donderdag in actie kwam, zat toen alweer op de tribune. Na twee mindere goden uit Maleisië en Burkina Faso te hebben verslagen, bleek de Fransman Pietri een maatje te groot.

Van Emden worstelde zich langs de Braziliaanse Campos. De favoriete van het thuispubliek werd net iets vaker bestraft voor passiviteit dan Van Emden. De Haagse paste die tactiek ook met succes toe tegen de Italiaanse Gwend, tot ergernis van De Korte.

Luid verstaanbaar door de karige bezoekersaantallen in de voorronden luchtte hij zijn hart. 'Niet half, maar helemaal', spoorde hij zijn laatste olympische project aan om haar kwaliteiten in de strijd te gooien. In 2009 meldde Van Emden zich bij De Kortes Budokan-school, om de laatste stap naar de wereldtop te maken.

Vier jaar later is de judoka nog lang niet uitgeleerd, al behoort ze na het afscheid van haar voorganger Elisabeth Willeboordse nog steeds tot de top in de klasse tot 63 kilo. Dat ze de Spelen van Londen misliep, kwam slechts doordat de bond Willeboordse boven Van Emden verkoos.

De Korte schroomt niet om zijn pupil op haar plaats te zetten, ook al is het hoogst twijfelachtig of hij haar nog wel kan blijven begeleiden richting de Spelen van 2016, in Rio. 'Je bent te voorzichtig', schetterde hij in haar verloren kwartfinale, tegen de Française Emane.

Van Emden gaf hem na afloop gelijk. 'Ik begon stroef vandaag. Alsof er iets was dat me tegenhield.' Niettemin viel ze uitgelaten in de armen van de coach, die zijn mogelijk laatste WK in elk geval niet met lege handen besluit.

Hoe sterk is de knie van Polling?

Van onze verslaggeefster

Lisette van der Geest

papendal Stel, Kim Polling stapt vandaag in Rio de judomat op, maakt een onverwachte beweging met rechts en scheurt haar zwakke knieband. Opnieuw. Dan kan ze nog steeds wereldkampioen worden, denkt collega en ervaringsdeskundige Henk Grol. Desnoods hinkelend. Revalidatie is van later zorg. Dat duurt in haar geval dan wel minimaal een maandje of vier.

De 22-jarige Polling is Europees kampioene, aanvoerster van de wereldranglijst en heeft dit jaar nog geen wedstrijd verloren in de klasse tot 70 kilo. Ze hunkert naar een wereldtitel in Rio de Janeiro.

Maar zes weken geleden scheurde ze haar binnenste knieband. Medisch gezien is de knie voldoende belastbaar voor normale bezigheden. Een standaardpatiënt houdt zes weken rust en begint daarna met oefeningen. Polling heeft die rustfase even overgeslagen. Ze vulde haar weken met revalidatietrainingen. Volgens haar arts zit de knie 'weer aan elkaar'.

Polling: 'Maar hij zei ook dat die band direct sterk is.' De beoogde opvolgster van Edith Bosch in de klasse tot 70 kilo is stellig: 'Ik ben de favoriet, ik word getipt, dus wil ik meedoen.' Of zoals bondscoach Marjolein van Unen zegt: 'Je loopt altijd een risico, ook al heb je geen blessures. Het hoort bij topsport.'

Volgens bondsarts Arnold Brons is deelnemen medisch niet onverantwoord. Maar is het op te brengen om nu al te vechten? Volgens Henk Grol draait om één vraag: hoeveel pijn kan ze verdragen? Grol vocht zich vier jaar geleden bij de WK in Rotterdam met eenzelfde blessure naar de finale. Grol: 'Eerst moet je die pijn accepteren. Daar is een partij voor nodig. Daarna hoop je in een roes te komen. Ik ging hinkelend naar de finale. Uiteindelijk is het honderd procent mentaal.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden