Van een extra stage stijgt salaris niet

Dilemma

Jan-Karel (27) besloot na zijn hbo-opleiding integrale veiligheidskunde zich verder te kwalificeren voor de arbeidsmarkt. Via een commerciële afdeling van zijn opleiding kon hij bij drie bedrijven terecht als trainee. Naast het werk volgde hij elke week een middag managementtraining. Dat alles tegen het minimumloon, waarbij wel zijn opleidingskosten werden vergoed. Inmiddels heeft hij een vaste baan aangeboden gekregen als subsidieadviseur bij een gemeente. Het bijbehorende salaris viel hem alleen nogal tegen, na al die investeringen in zichzelf. Hem wordt een maandsalaris geboden van 2.100 euro bruto, maar hij had zeker op 2.500 euro gerekend. Mag hij 'in zijn handen knijpen' bij dit aanbod, zoals zijn omgeving zegt, of moet hij gaan onderhandelen?


Advies


Vakbondsadviseur Frank Knauf is verbaasd dat Jan-Karel geen baan op zijn opleidingsniveau is aangeboden, want een subsidieadviseur is geen manager. Dat kan aan de bemiddelende instantie liggen, suggereert hij, maar ook aan hemzelf. In dat geval, zegt hij, 'moet je de bakens verzetten'. Beter aan het werk en bij je ambities blijven, dan thuis zitten.


De directeur van trainings- en adviesbureau Jacco van den Berg, wil best geloven dat Jan-Karel een hoop heeft geleerd, maar ziet daarmee niet een link naar een bepaald beloningsniveau. 'Beschikken over veel en gevarieerde werkervaring betekent niet automatisch goed presteren. Naast vraag en aanbod is namelijk een trackrecord een belangrijke factor bij het bepalen van de hoogte van een salaris.' Maar daar denkt Berenschot-adviseur Maartje Elderhuis een slag anders over. 'Vergeleken met de net-uit-de-schoolbanken-starter heb je in de afgelopen twee jaar meer, en gevarieerde ervaring opgedaan in het arbeidsproces. Vermoedelijk ben je in de kortdurende projecten nog wat minder de diepte ingegaan, maar je ervaring is waardevol en je laten afschepen met een startsalaris is echt niet nodig.'


Elderhuis en ook Van den Berg komen beiden op een aanzienlijk hoger beginsalaris. Elderhuis schat dat Jan-Karel met een bedrag tussen 2.400 en 2.550 euro kan beginnen, met een telefoonvergoeding en laptop van de zaak. 'Meestal kom je na enkele jaren in aanmerking voor een leaseauto.' Van den Berg spreekt over de categorie 'junior consultant in een nonprofit-organisatie', wat maandelijks tussen de 2.500 en 2.600 euro moet opleveren. Alleen Knauf onthoudt zich van advies. 'Het salaris dat je wordt aangeboden, is voor de functie subsidieadviseur en staat voor mij los van je opleiding.'


Wilt u het uitgebreide advies lezen, of is er ook iets mis met uw salaris? Ga naar www.vkbanen.nl/verdienikwelgenoeg


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden