Van een eigen show naar vermoedelijk levenslang: Bill Cosby schuldig bevonden aan seksueel misbruik

De acteur Bill Cosby gaat waarschijnlijk voor de rest van zijn leven de gevangenis in. Hij werd donderdag door een jury schuldig bevonden aan het drogeren en aanranden van vrouwen. Hij is de eerste beroemdheid die voor zijn daden moet boeten sinds de wereldwijde #MeToo-campagne die vrouwen ertoe aanzet seksueel misbruik aan de kaak te stellen.

Carlijne Vos
Bill Cosby verlaat het Montgomery County Courthouse in Norristown nadat hij schuldig is bevonden Beeld AP
Bill Cosby verlaat het Montgomery County Courthouse in Norristown nadat hij schuldig is bevondenBeeld AP

De 80-jarige komiek, bekend van de sitcom The Cosby Show in de jaren tachtig, kan tien jaar cel krijgen voor elk van de drie erkende beschuldigingen van mishandeling. De rechtszaak die was aangespannen door de nu 45-jarige Andrea Constand, was eerder vastgelopen omdat de jury het niet eens kon worden. Daarop begon begin deze maand een nieuw proces waarin vijf andere vrouwelijke slachtoffers ook mochten getuigen.

Constand, een voormalig basketbalcoach, verklaarde tegenover de rechter dat zij in 2004 door Cosby in zijn huis in Philadelphia is gedrogeerd. Ze kreeg drie blauwe pillen die hij ‘jouw vrienden’ noemde. Daarna penetreerde hij haar met zijn vingers terwijl ze niet in staat was te bewegen of zich te verzetten. In totaal zijn zestig vrouwen naar voren gekomen met verhalen over het seksueel misbruik van Cosby, maar de meeste zaken waren verjaard.

Andrea Constand (l), de hoofdaanklaagster, wordt overrompeld door emotie Beeld AFP
Andrea Constand (l), de hoofdaanklaagster, wordt overrompeld door emotieBeeld AFP

Dat ditmaal vijf extra vrouwen mochten getuigen, maakte het voor de jury overtuigend dat Cosby al lang voor Constand vrouwen lastig viel. Desondanks kostte het de jury, bestaande uit zeven mannen en vijf vrouwen, 16 uur om tot een oordeel te komen. Bij het horen van het juryoordeel keek de bejaarde auteur strak voor zich uit, een van de vrouwelijke slachtoffers moest huilen. Toen Cosby, die zijn vonnis in vrijheid mag afwachten, de rechtszaal uitliep, riep hij naar de openbaar aanklager: ‘Ik ben misselijk van jou.’

Cosby heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was. De seksuele contacten vonden volgens hem plaats met wederzijdse instemming. Het hele proces was een heksenjacht, ontketend door #MeToo, zo hebben ook zijn advocaten steeds volgehouden. De campagne kwam op gang in de Verenigde Staten nadat bekend was geworden dat regisseur Harvey Weinstein op grote schaal misbruik van zijn machtspositie had gemaakt en vrouwelijke acteurs tot seks dwong. Daarna kwamen ook andere beroemdheden en politici in opspraak, zoals Kevin Spacey en senator Al Franken.

De jury zei zich bewust te zijn van de invloed van #MeToo, maar goed in staat om de daden van Bill Cosby onpartijdig te beoordelen. ‘De tijd dat de verdachte ontsnapt aan gerechtigheid is voorbij’, zei aanklager Stewart Ryan in zijn slotpleidooi. ‘De verdachte kan nu eindelijk aanschuiven aan het banket van zijn zelf gecreëerde consequenties.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden