Column

Van Dyke, een man om rekening mee te houden

In het monumentje dat de Volkskrant deze week bouwde voor Flip van Dyke, onstuitbaar blogger met als ietwat merkwaardige hobby (+) het verzamelen en analyseren van migratiecijfers, en dat elke dag, urenlang, stond de volgende ontroerende zin: 'Ik voel me vaak iemand die in een klein hoekje van het internet zit te blèren, maar soms merk ik dat ik toch een klein beetje invloed heb.'

Flip Van Dyke is een man om rekening mee te houden.

Van Dyke is zo'n man die ze bij de officiële instanties graag haten. Zo'n man die de hele dag zit mee te koekeloeren met hun werk. Man heeft er niet eens voor doorgeleerd, maar matigt zich aan voortdurend met correcties te strooien op hun persberichten en op hun data. Vroeger konden ze zo iemand gevoegelijk negeren, laat maar lullen in de buurtkroeg, maar toen kwam dat duivelse internet, met zijn blogs en zijn Twitter, waar alle mensen zich mogen laten horen.

Hij is niet tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie, of tegen de Immigratie- en Naturalisatiedienst, Flip van Dyke is alleen maar tegen een slordige omgang met asielcijfers, gelul over 'een asieltsunami', 'een ongekende instroom' en 'stijging' waar daling hoort te staan als je de cijfers eerlijk en consequent interpreteert. Het enige wat hij doet is corrigeren, zeggen wat de echte trends zijn. Onvermoeibaar, wekelijks, soms dagelijks als het moet.

Omdat het over migratie gaat, krijgt hij geregeld agressieve horden achter zich aan - de prijs van deelname aan wat sommigen 'het debat' noemen. Een tijdje was ik hem kwijt op Twitter, maar hij is weer terug. En dat is goed, want Van Dyke is een man om rekening mee te houden.

'Steeds meer' een man om rekening mee te houden, had ik willen optikken, maar dan had hij gesnoven 'hoeveel meer precies?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden