NieuwsAmsterdam

Van drugsbezit en bespuging verdachte Diemense wethouder stapt op

De Diemense wethouder Jorrit Nuijens stapt per direct op. Na zijn hardhandige en geruchtmakende arrestatie door de politie donderdag is zijn positie onhoudbaar geworden, concludeert de GroenLinks-politicus.

Het Amsterdamse stadhuis, waar donderdag de Diemense wethouder Jorrit Nuijens werd gearresteerd. Beeld ANP
Het Amsterdamse stadhuis, waar donderdag de Diemense wethouder Jorrit Nuijens werd gearresteerd.Beeld ANP

Nuijens maakte zijn aftreden vrijdag bekend in een verklaring op de website van de gemeente Diemen en op die van zijn partij. De ex-wethouder wordt ervan verdacht dat hij donderdag op een terras bij het Amsterdamse stadhuis de openbare orde verstoorde en ghb bij zich droeg. Ook zou hij twee politieagenten hebben beledigd door hen te bespugen. Dat laatste ontkent Nuijens.

‘De berichtgeving over mijn arrestatie bevat een aantal onwaarheden’, schrijft hij in de verklaring. ‘Hoewel ik de behoefte voel dat recht te zetten, neemt niets weg dat het een wethouder niet past om politieagenten op deze manier toe te spreken. Aanblijven zou mijn gemeente en mijn partij verdere schade berokkenen. Dat is het laatste wat ik wil. Ik bied mijn oprechte excuses aan. Allereerst aan alle inwoners van de gemeente Diemen, maar ook aan mijn partij en aan de raad en het college van Diemen.’

Grenzen overschreden

‘Wij denken dat dit de enige juiste beslissing is’, schrijft het college van Burgemeester en Wethouders van Diemen in een reactie op het aftreden van Nuijens. ‘Er zijn duidelijk grenzen overschreden. Zijn positie was door dit voorval onhoudbaar geworden.’ Ook wijst het college erop dat de hele affaire ‘een groot persoonlijk drama’ is. ‘Wij betreuren daarom in alle opzichten de gebeurtenissen. Zijn spijtbetuiging is oprecht en wij vinden het verschrikkelijk dat wij op zo’n manier een betrokken bestuurder verliezen.’

Beelden van Nuijens’ arrestatie kwamen donderdagavond direct naar buiten, doordat een stadhuis-verslaggever van De Telegraaf de arrestatie filmde. In het filmpje is onder meer te horen hoe Nuijens, die vorig jaar werd benoemd tot wethouder en eerste locoburgemeester van Diemen, gesmoord roept: ‘Meneer u doet mij nu echt zeer’. Vervolgens wordt hij door zeker zes agenten in de boeien geslagen en afgevoerd naar een politiebus.

Schreeuwend op het terras

Vrijdagochtend kwam de Amsterdamse politie met een aanvulling op een eerder politiebericht van donderdagavond over de arrestatie van ‘een 39-jarige man’. De agenten kwamen donderdag aanvankelijk af op een melding omdat Nuijens zich ‘schreeuwend op het terras ophield’. Ook zou hij binnen, in het grand café, een glas kapot hebben gegooid. Volgens de politie gaf hij geen gehoor aan het verzoek om het café te verlaten.

Wat daarna gebeurde, is duidelijk te zien op de beelden van De Telegraaf. Eenmaal verwijderd van het terras toonde Nuijens zich woedend over het feit dat een cameraploeg, die meeliep met de politie, de situatie had gefilmd. ‘Ik wil dat u stopt mij te filmen zonder mijn toestemming.’ De oud-wethouder eiste herhaaldelijk en op hoge toon dat de politie de beelden zou verwijderen. ‘We gaan nu samen even naar het bureau en daar gaat deze meneer in mijn bijzijn de beelden wissen.’

Een van de agenten bleef herhalen dat dat niet zou gebeuren. Een andere agent adviseerde Nuijens om ‘door te gaan naar uw afspraak’. Daar ging de GroenLinkser niet mee akkoord. ‘Arresteert u mij!’ riep de oud-wethouder. Daar draaide het uiteindelijk inderdaad op uit. Bij zijn arrestatie verzette Nuijens zich vervolgens hevig, stelt de politie achteraf in een persbericht.

Vermoedelijk ghb

In de tas van de oud-wethouder, waar hij tijdens de arrestatie al de hele tijd mee aan het rommelen was, trof de politie een flesje aan. Volgens het persbericht van de politie gaat het om een flesje met ‘vermoedelijk ghb’ en twee zakjes met ‘vermoedelijk wiet’. Die zijn in beslag genomen.

Nuijens’ advocaat Mark-Jan Bouwman gaat verder niet op de vondst in, maar stelt wel dat zijn cliënt in het proces-verbaal ontkent dat hij onder invloed was van cocaïne – zoals een ober van het café tegenover De Telegraaf beweerde. ‘De uitslagen van de drugstest zijn er nog niet en ik wil niet speculeren’, antwoordt de advocaat op de vraag of Nuijens onder invloed was. Bouwman wil pas op eventueel drugsgebruik ingaan als duidelijk is waar het Openbaar Ministerie zijn cliënt voor vervolgt.

Bespugen

Wel reageert de raadsman nog op de claim van de politie dat Nuijens agenten zou hebben bespuugd. Dat heeft de GroenLinkser volgens de advocaat nadrukkelijk ontkend. Aanvankelijk stelde de politie dat Nuijens op het politiebureau zou hebben gespuugd. ‘Hij wilde daarop de camerabeelden zien van het politiebureau, maar die kwamen niet.’ De politie wijzigde wel het standpunt. Het spugen zou op straat hebben plaatsgevonden. Bouwman: ‘Maar waar zijn die beelden dan?’ Volgens de raadsman ontkent Nuijens in het proces-verbaal ook dat er in het café met glas is gegooid.

Het Openbaar Ministerie stelde vrijdag dat er nog geen aangifte binnen is tegen de oud-wethouder. Het Amsterdamse parket meldde wel dat zij een mogelijke aangifte zullen doorsturen naar een ander arrondissement. ‘Om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.’

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden