Van Dis dus

De laatste jaren heeft de Libris Literatuurprijs aan gezag ingeboet. Sommige jury's bekroonden niet het beste boek, maar een ludiek alternatief. Dat is de organisator niet ontgaan. De boekhandelsketen Libris wil niet geassocieerd worden met een prijs voor een onverkoopbaar boek. Daarom is het reglement onlangs veranderd. D. Hooijer en Bernard Dewulf zouden nu niet meer kunnen winnen.


Tijdens het diner voorafgaand aan de uitreiking van vorig jaar, ben ik nog op het toenmalige jurylid Susan Smit toe gestapt om te vragen of ze haar hart wel had laten spreken bij het kiezen van de winnaar. 'Waarom denk je dat ik vanavond hier zit?', was haar antwoord, en ze knikte naar tafelgenoot Tom Lanoye. Toch jammer dat Susan Smit haar collega's niet had kunnen overtuigen. Dewulf won.


Het huidige nominatie-rapport maakt één ding duidelijk: de jury houdt van een beschaafd grapje. Dat moet de reden zijn dat Margriet de Moor is gepasseerd, die in haar uitstekende roman De schilder en het meisje niet aan grappen doet. Daarom kwam Naima El Bezaz evenmin op de shortlist, die in Vinexvrouwen ook onbeschaafde grapjes durft te maken.


Onze schrijvers 'brengen de chaos in huis, de narigheid is op lowcost-afstand', viel de jury in het algemeen op. Ze berichten veelal over 'de teloorgang van de idealen en het engagement'. Veel boeken zijn literaire thrillers zonder kwaliteit: ze 'doen niet trillen, om het zo maar eens uit te drukken'. Al ginnegappend miste de jury het beste debuut van 2010: Alles is altijd fictie van Daphne Huisden.


Dat rapport begint met een citaat van Montesquieu. Ik hoor het jury-voorzitter Philip Freriks maandag graag uitspreken, terwijl hij over zijn leesbril de zaal in kijkt. Hij kent genomineerde Adriaan van Dis goed, uit hun beider woonplaats Parijs. Jurylid Ton Anbeek was veertig jaar geleden al met Van Dis bevriend. Jurylid Louise Fresco is hem ook herhaaldelijk tegengekomen. En als er íemand een dankwoord vol beschaafde grapjes kan maken, dan Adriaan.


Een verkoopbare winnaar.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden