Van deze slimme huisregelaar krijg je vooral de zenuwen

Dit apparaat voelt nattigheid en bezorgt je de zenuwen.

Bard van de Weijer
null Beeld Noël Loozen
Beeld Noël Loozen

Dat zogenaamd slimme huis bestaat in werkelijkheid uit een stelletje idiot savants. Voorbeeld: om je zogenaamd slimme thermostaat een graadje hoger te zetten, moet je de thermostaat-app openen; wil je het licht zachter, moet de licht-app opgestart. Willen we dat de cv aanspringt als we bijna thuis zijn, dan kan dat alleen als we in onze Mercedes rijden; met de overige auto's speelt Nest stommetje. En waag het niet een ander merk peertje te kopen dan de Philips Hues die al in huis hangen, want het licht op het toilet zal voor eeuwig blijven branden.

In het slimme huis praat feitelijk niets met niets. Het is een orkest zonder dirigent. Wat de slimmehuiseigenaar daarom nodig heeft, is een regelneef die alles in goede banen leidt. Zo'n regelneef is de Home Control van het Duitse Devolo. U kent dit merk misschien van de apparaatjes die internet door de stroomleidingen stuurt, waardoor je geen ethernetkabels hoeft te trekken.

De Home Control regisseert het huis vanaf een virtueel dashboard in tablet, foon of laptop. Je kunt schema's maken wanneer welk apparaat aan moet, en je kunt het ene apparaat op het andere laten reageren. Precies zoals de folder van al die individuele gadgets beloofde. Devolo levert zelf alvast een set sensors en snuffelaars die ook slimme dingen kunnen, zoals een ding dat nattigheid voelt en zich meldt als de wasmachine lekt, een ding dat de luchtvochtigheid meet en een ding dat ziet of de deur open staat.

Vooral van dat laatste raakten we opgewonden. We hebben namelijk een probleem met ons slimme huis. In het voor- en najaar, als de zon lekker warm binnen schijnt en we de deur openen voor koelte, stroomt er soms zo veel koude lucht binnen dat de slimme thermostaat van Nest aan springt. Gevolg: als je even niet oplet, warm je alleen het klimaat verder op. Niet zo slim, huis.

null Beeld -
Beeld -

Devolo Home Control

Slimmehuisregisseur.
Prijs starterkit: 197,95 euro

Dus dachten we: als we deze schakelaar aan de deur plakken, kan hij een seintje geven zodra de boel openstaat, en zal onze Duitse regelneef tegen Nest zeggen: nicht beheizen bitte!

Een simpel en briljante verbetering van ons slimme huis. Maar dit idee bleek iets te optimistisch. Want de Devolo praat niet met de Nest. Tenminste, niet zomaar. Hij wil alleen met de thermostaat communiceren als je zelf een hooggeschoolde ict'er bent. Dus toen we na een avond klooien dachten dat het eindelijk was gelukt, landde er zomaar een SpaceX-raket in onze achtertuin, zó moeilijk is het. Komt bij dat de software überhaupt nogal Duits is. Voer je wachtwoord verkeerd in en je krijgt de melding STORING! Doe het drie keer fout en je account is geblokkeerd. Van zo'n regelneef krijg je vooral de zenuwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden