Van der Wiel held van de dag in kansrijke Olympiadeploeg

Van der Wiel - Koepreitsjik 1. e2-e4 c7-c5 2. Pg1-f3 d7-d6 3. d2-d4 c5xd4 4. Pf3xd4 Pg8-f6 5. Pb1-c3 Lc8-d7 6....

GERT LIGTERINK

Van onze schaakmedewerker

Gert Ligterink

AMSTERDAM

Na zes van de veertien ronden staat Nederland bij de schaakolympiade in Jerevan op de gedeelde achtste plaats. Het is een kansrijke positie waarvoor het zonder veel illusies vertrokken team een week geleden graag zou hebben getekend. Het was bekend dat de concurrentie zwaar zou zijn en het lag voor de hand dat thuisblijver Jeroen Piket node zou worden gemist.

Tot nu toe weet de ploeg zich uitstekend te redden. Tegen een paar zwakkere landen werden voldoende punten gescoord en tegenover een 2,5-1,5 nederlaag tegen Engeland staan eervolle overwinningen met dezelfde cijfers tegen Estland en Wit-Rusland. Helaas betekent het nog allemaal weinig. Een olympiade is een uitputtingsslag die lang moet worden volgehouden. Een team dat twaalf keer goed speelt maar in de laatste twee wedstrijden de krachten voelt wegvloeien, kan ver worden teruggeworpen.

De kans dat Nederland dit lot zal treffen is niet denkbeeldig. In feite bestaat het team slechts uit vijf spelers van wie er vier ouder zijn dan dertig jaar. De zesde man is Genna Sosonko die als playing captain is meegegaan maar nog geen aandrang heeft gevoeld om zelf achter de stukken plaats te nemen. Het betekent dat de vijf anderen nauwelijks gelegenheid krijgen om uit te rusten. Loek van Wely, met 23 jaar verreweg de jongste van het team, heeft nog geen wedstrijd overgeslagen. Misschien speelt hij ze zelfs alle veertien.

Voorlopig zit de stemming er nog in. Timman en Van Wely zijn goed in vorm en vervullen aan de hoogste twee borden hun verantwoordelijke taak naar behoren. De andere drie (Van der Wiel, Van der Sterren en Nijboer) klagen een beetje over hun vorm al valt ook op hun spel tot nu toe weinig aan te merken.

Aan de twee laatste borden werd zaterdag de wedstrijd tegen Wit-Rusland gered. Na een snelle puntendeling tussen Timman en Gelfand en een halsbrekende remise van Van Wely tegen Didisjko moesten Van der Sterren en Van der Wiel het vuile werk opknappen. Van der Sterren was in de opening in moeilijkheden gekomen en zag een remiseaanbod gedecideerd geweigerd door tegenstander Motsjalov. In tijdnood kwam alles in orde. Van der Sterren neutraliseerde zijn nadeel en bereikte een ruime remise.

John van der Wiel werd de held van de dag door een sprankelende partij van houwdegen Koepreitsjik te winnen. De problemen van een originele opening loste Van der Wiel bekwaam op om vervolgens in een onschuldig uitziend eindspel met een bijzonder verrassende combinatie toe te slaan. Koepreitsjik, een liefhebber van origineel spel, zal er stellig waardering voor hebben gehad.

Rusland heeft na de eerste week de leiding met 17,5 uit 24. Dat succes heeft de ploeg niet te danken aan Gari Kasparov die zijn drie tot nu toe gespeelde partijen alle in remise zag eindigen. Zaterdag kon hij geen vuist maken tegen Akopjan, de aanvoerder van het Armeense team. Dankzij een winstpartij van Barejev won Rusland de wedstrijd met het kleinst mogelijke verschil waardoor het een voorsprong van één punt behield op Spanje, Engeland en Tsjechië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden