Van der Vorm verloochent zijn Rotterdamse afkomst

Waar een ondernemer zijn geld heeft verdiend, dient hij het ook te investeren. Dat was tot nu toe het credo van Martijn van der Vorm, een van Nederlands grootste beleggers....

Zijn voorvaderen begonnen in 1873 met Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij (N.A.S.M.), die mensen en goederen van Rotterdam naar de nieuwe wereld (Amerika) vervoerde. In 1989 werd het laatste restje van opvolger Holland Amerika Lijn verkocht. Met de opbrengst richtte de familie Van der Vorm de investeringsmaatschappij HAL op.

Van der Vorm is nog steeds aan de haven verknocht. Zo heeft hij meerderheidsbelangen in rederij Anthony Veder en containerbedrijf ICS, 30 procent in baggeraar Boskalis én een belang van 40 procent in Vopak, het bedrijf dat ruim twee jaar geleden ontstond uit een fusie tussen Pakhoed en Van Ommeren.

Van der Vorm (43) is geen gewone aandeelhouder. Hij koopt aandelen in ouderwetse bedrijven, die bij de meeste beleggers uit de gratie zijn geraakt, en bemoeit zich vervolgens nadrukkelijk met het management. Om dit te kunnen doen, koopt hij alleen grote belangen. Risicospreiding vindt hij minder belangrijk.

Tot nu toe heeft die strategie succes. Zelfs in 2000, toen de beurs werd geteisterd door de internetmalaise, haalde HAL nog een rendement van 32 procent.

Maar bij Vopak wil het maar niet lukken. Maandag kwam het Rotterdamse concern voor de derde keer in één jaar met een winstwaarschuwing. HAL, dat een belang van bijna 40 procent heeft, moest daarop hetzelfde doen: de winst van over 2001 valt ruim 30 procent lager uit.

De havenbedrijven Pakhoed en Van Ommeren, waaruit Vopak is ontstaan, hebben hun activiteiten nog amper geïntegreerd. Het oude Van Ommeren zweert bij zijn tanks in de Rotterdamse haven, waarin olie en gas wordt opgeslagen en van waaruit de olie verder wordt vervoerd. Het oude Pakhoed wil de wereld veroveren met 'chemische distributie', waarbij Vopak als tussenhandelaar optreedt tussen industrie en eindverbruikers.

Van der Vorm moet de wanhoop nabij zijn; het is al de zoveelste keer dat de resultaten van Vopak tegenvallen. De koers is sinds de fusie vooral gedaald en tal van topmannen hebben het veld geruimd. Bestuursvoorzitter Ton Spoor was maandag de vijfde op rij.

En wat doet grootaandeelhouder Van der Vorm nu?

Hij gaat akkoord met de benoeming van een Amerikaan, Gary Pruitt, om de strijd tussen beide bloedgroepen te beslechten. Pruitt heeft geen enkele emotionele binding met de Rotterdamse haven en zal er weinig moeite mee hebben om de tanks en tankers van Vopak, waarvan een Rotterdams hart sneller gaat kloppen, aan de hoogste bieder te verkopen. Wat dan overblijft, is een overwegend Amerikaans bedrijf dat zich nog slechts bezig houdt de verspreiding van pakketjes chemicaliën.

Van der Vorm zal er ongetwijfeld een aardige duit aan overhouden. Maar zijn reputatie in de haven loopt een deuk op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden