Van der Valk aangeklaagd wegens fraude

Zeven leden van de horecafamilie Van der Valk, onder wie de 66-jarige topman Arie van der Valk, zijn beschuldigd van fraude....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

Volgens justitie hebben de gedagvaarde familieleden, 'feitelijke bestuurders die leiding hebben gegeven aan een of meer vestigingen van het Van der Valk-concern', werknemers zwart in dienst gehad en belasting ontdoken. Daarbij hebben ze tevens valsheid in geschrift gepleegd. Zes van de zeven nu gedagvaarde Van der Valks hebben begin vorig jaar enige tijd vastgezeten.

De vooronderzoeken tegen Gerrit (67) en Ad van der Valk (39) zijn nog niet afgerond, omdat die zich deels in het buitenland afspelen. 'Ome Gerrit', jarenlang de spreekbuis van de familie, heeft een Zwitsers paspoort en woont officieel in Zwitserland.

Zijn zoon Ad was onder meer verantwoordelijk voor het Van der Valk-hotel op Curaçao en voor de eigen vissersvloot in Zuid-Amerika. Persofficier S. Horstink kan niet aangeven wanneer zij voor de rechter moeten verschijnen.

Arie van der Valk, een van de zeven die binnenkort moeten voorkomen, fungeerde lange tijd als de financiële man van het bedrijf. Hij was ook verantwoordelijk voor de zilverfabriek in Voorschoten, waar het bestek voor de keten wordt gemaakt. De andere gedagvaarden zijn Aries zoons Ben (37) en Lucas (32) en hun echtgenotes, beheerders van motel Akersloot en het brugrestaurant/motel bij Schiphol. Ook Gerrits zoon Gert-Jan (34) en zijn vrouw zijn gedagvaard. Zij zwaaien de scepter over motel Tiel.

Het gerechtelijk vooronderzoek tegen de zeven 'Valken' is op 28 september afgesloten, maar nog niet iedereen heeft een dagvaarding ontvangen. Een woordvoerder van de familie weigert commentaar. 'We wachten af. De zaak is immers onder de rechter.' Ook Van der Valk-raadsman L. Spigt doet er het zwijgen toe. Vorig jaar deden alle gearresteerde Van der Valk-kopstukken al een stapje terug binnen het concern.

In februari vorig jaar viel de Fiod met veel geweld binnen in enkele vestigingen van het Van der Valk-concern. Daarbij werden zeven verdachten aangehouden. Enkele dagen later werden Gerrit en Arie van der Valk op het strand van Curaçao opgepakt. Bij huiszoeking trof de Fiod 5,5 miljoen gulden in contanten aan.

De Fiod heeft in het verleden wel vaker invallen gedaan bij Van der Valk-vestigingen. Daarbij werd geconstateerd dat er gebruik werd gemaakt van zwartwerkers. Vorig jaar heeft de fiscus echter besloten het concern als geheel aan te pakken. Terwijl Gerrit van der Valk altijd beweerde dat de hele groep met zijn 56 vestigingen, een jaaromzet haalde van 300 tot 400 miljoen gulden, gingen buitenstaanders uit van een veel hoger bedrag. Deskundigen schatten dat het horecaconcern jaarlijks een zwarte omzet van minimaal 80 miljoen haalde.

Los van de strafrechtelijke vervolging van de Van der Valk-familieleden staat een onderzoek van de belastingdienst. Het concern riskeert een naheffing van dik 150 miljoen gulden, maar daarover is nog niets bekend. Enige tijd geleden deed het gerucht de ronde dat Van der Valk een regeling met de fiscus had getroffen, waarbij het concern de zaak zou afkopen voor 100 miljoen. Dat werd toen door alle partijen ontkend. 'En we hebben nog steeds geen brief van de fiscus ontvangen', zegt een woordvoerder van Van der Valk.

Het fiscale onderzoek blijkt een lastige klus. Eind juni lekte uit dat de rechter-commissaris het accountantskantoor Coopers & Lybrand opdracht had gegeven het rekenwerk van de fiscus over te doen. Half augustus vertelde een medewerker van advocaat Spigt dat het onderzoek van Coopers 'geen belangrijke pijler' zou worden in de rechtszaak.

De accountant heeft geen gaten in het Fiod-rapport kunnen schieten; de meeste bevindingen van de Fiod zullen door de rechter beoordeeld moeten worden.