Van der Steur wil stelsel verkeersboetes herzien

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie onderzoekt of hij het boetestelsel voor verkeersovertredingen op de schop kan nemen. Hij gaat kijken naar een 'fundamentele herijking van het boetegebouw', zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

Ard van der Steur. Beeld anp
Ard van der Steur.Beeld anp

Hij gaat hiervoor overleggen met onder meer politie en het Openbaar Ministerie. 'Voor mij is veel mogelijk', zei de minister. Hij wil onder meer kijken of hij auto's kan afpakken die onverzekerd rondrijden. Verder verklaarde hij recidivisten harder te willen aanpakken.

Ook het voorstel van Duco Hoogland van de PvdA om automobilisten die keer op keer de fout in gaan een hogere boete te geven, neemt de bewindsman mee in zijn onderzoek. Hoogland wil mensen die voor het eerst op de bon gaan voor een lichte overtreding (zoals te hard of door rood rijden) juist een lagere boete krijgen.

Hoogland waarschuwde wel dat zijn plan budgetneutraal moet zijn. 'Het mag geen gat in de begroting slaan.'

Progressief boetesysteem
CDA en SP steunen het progressieve boetesysteem waar de PvdA naar streeft. Beide partijen hebben in het verleden soortgelijke voorstellen gedaan. Farshad Bashir (SP) sprak van 'voortschrijdend inzicht' bij de PvdA. GroenLinks is tegen het plan. 'Het is meten met twee maten', oordeelde Liesbeth van Tongeren.

Volgens Van der Steur wordt het geen 'gemakkelijke operatie'. Hij wees er ook op dat zijn voorganger al een reeks maatregelen heeft genomen om recidivisten aan te pakken. Zo worden verscheidene overtredingen (zoals het negeren van een stopteken van de politie) die voorheen met een boete werden afgedaan, sinds 1 januari via het strafrecht aangepakt.

Van der Steur wil voor het kerstreces met een plan komen.

Verkeer in de binnenstad van Utrecht. Beeld anp
Verkeer in de binnenstad van Utrecht.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden