Van der Steur voelt niets voor ander wietbeleid

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) ziet het niet zitten om wietteelt en -handel legaal te maken, hoewel zo'n stap volgens wetenschappers beter zou stroken met de mensenrechten. Experts van de Radboud Universiteit Nijmegen kwamen vorige maand met de visie dat legalisering beter zou zijn voor de mensenrechten. Want daardoor zou er minder criminaliteit en minder slechte wiet zijn, en dus meer veiligheid.

Minister Ard van der Steur Beeld anp

Mensenrechten wegen volgens die wetenschappers zwaarder dan verdragen die teelt en handel tegenhouden. Volgens Van der Steur is legalisering om deze reden echter zo goed als onhaalbaar, blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.

Er moet volgens hem aan allerlei voorwaarden worden voldaan wil dit realiteit worden, en dat gaat vast niet lukken. Zo moet worden bewezen dat legalisering risico's vermindert en dat wordt volgens de minister een lastige zaak.

Wietteelt reguleren

Vorige week pleitte een meerderheid van de gemeenten voor experimenten met wietteelt. Dit houdt in dat dat de wietteelt in handen komt van vergunninghouders, evenals de verkoop door coffeeshops. De overgrote meerderheid van de gemeenten steunt de oproep aan het Rijk om dergelijke experimenten mogelijk te maken, zo bleek woensdag op het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Door de cannabisketen te reguleren kan de overheid optreden tegen illegale wietteelt en -verkoop en de criminele bendes die daarachter zitten. De VNG pleit voor lokale experimenten onder landelijke regie, die moeten uitmonden in een effectief landelijk beleid.

Met de oproep volgt de VNG het rapport over drugsbeleid van de commissie-Schneiders. Die pleitte eind november al voor een cannabiswet met strikte regels voor verkoop en productie van wiet, omdat het huidige gedoogbeleid een effectieve aanpak van de drugscriminaliteit in de weg staat. In de bestaande situatie mag je wel cannabis verkopen (de 'voordeur'), maar niet telen en aanvoeren (de 'achterdeur').

Minister Van der Steur zei na het rapport van Schneiders eind november al dat er geen Kamermeerderheid is voor 'enige vorm van regulering of legalisering van nederwiet'.

Positieve mensenrechten zijn opmaat voor tirannie

Mensenrechten zijn een twijfelachtig argument om softdrugs te legaliseren. stelt Volkskrant-columnist Martin Sommer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.