Van der Steur onderzoekt splitsing van ministerie Veiligheid en Justitie

De terugkeer van de politie naar Binnenlandse Zaken wordt een onderwerp in de komende kabinetsformatie. Het ministerie van Veiligheid en Justitie, waar de politie sinds 2010 onder valt, laat onderzoek doen naar de voor- en nadelen van een verhuizing. Veel juristen en een groeiend deel van het parlement willen het gezag over de politie weer scheiden van dat over het OM en de rechterlijke macht.

Remco Meijer
Minister Ard van der Steur. Beeld ANP
Minister Ard van der Steur.Beeld ANP

Dat bevestigt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) vandaag in een interview met de Volkskrant. Hij zegt dat het onderzoek moet leiden tot 'een document dat kan dienen voor discussie en voor politieke besluitvorming bij de volgende formatie'.

Het onderzoek is een gevolg van een motie van D66-senator Thom de Graaf, die in oktober in de Eerste Kamer is aangenomen. De motie kreeg steun van regeringspartij PvdA, de SP en bijna alle kleinere partijen. In de Tweede Kamer tekent zich een vergelijkbare beweging af.

In 2010 werd de politie door het eerste kabinet-Rutte overgeheveld van Binnenlandse Zaken naar Justitie, dat sindsdien Veiligheid en Justitie heet. De 26 regiokorpsen zijn omgevormd tot een Nationale Politie. Het beoogde voordeel was dat politie en Openbaar Ministerie beter zouden gaan samenwerken en dat het ministerie door centrale sturing meer regie kreeg over de hele justitiële keten.

Terugkeer van de machtenscheiding

Maar de voorbije jaren klonk steeds vaker de klacht dat Veiligheid en Justitie, waar nu 100 duizend ambtenaren onder vallen, veel te groot is geworden. De oprichting van de Nationale Politie liep vertraging op en werd tussentijds onderwerp van een 'herijking'. Op het ministerie zelf volgden incidenten elkaar in hoog tempo op.

Burgemeesters van kleinere gemeenten klaagden dat zij te weinig greep hebben op de politie. De oud-president van de Hoge Raad, Geert Corstens, zei vorige week in een debat bij De Volkskrant op Zondag: 'De balans tussen veiligheid en justitie is totaal verstoord.'

De Graaf vindt de toezegging van Van der Steur nog onvoldoende. 'De motie vraagt de voorbereiding van deze operatie ter hand te nemen. De fase van onderzoek zijn we allang voorbij, want dit is een politieke wens die steeds luider klinkt. Ook uit rechtstatelijk oogpunt is terugkeer van de machtenscheiding dringend gewenst.'

'Mijn departement zal altijd geconfronteerd blijven met incidenten'

Zijn eerste jaar als minister werd een rampjaar, maar Ard van der Steur hoopt het vertrouwen te herstellen in zijn ministerie van Veiligheid en Justitie, zijn ambtenaren en zichzelf. 'Het is een leerproces.' (+)

Gezichtsverlies beperken

Volgens De Graaf is zijn motie gemakkelijk uit te voeren. 'Er was een directoraat-generaal Politie bij Binnenlandse Zaken. Dat is in zijn geheel aan Justitie overgedragen. Dat kun je zo terugdraaien. Het beheer over de politie hoort bij Binnenlandse Zaken.'

De Graaf vermoedt dat Van der Steur met zijn onderzoek eventueel gezichtsverlies probeert te beperken. 'Het is een manier om de motie niet meteen te hoeven uitvoeren.' VVD, CDA en PVV zijn de partijen die zich in 2010 sterk maakten voor de overheveling van de politie naar Justitie. 'Je hebt voor- en tegenstanders op dit dossier', zegt De Graaf, 'daar hebben we geen onderzoek voor nodig.'

Van der Steur zegt in het interview dat de grootte van zijn ministerie 'niet ter zake doet'. Volgens de bewindsman, die dit weekend precies een jaar minister is, is nog niet besloten hoe en door wie het onderzoek zal worden uitgevoerd. De Tweede Kamerverkiezingen staan gepland voor maart volgend jaar, waarna de formatie van een nieuw kabinet volgt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden