Van der Steur: maandag feitenrelaas Van der G.

Minister Ard van der Steur van Justitie gaat zijn best doen om aanstaande maandag een feitenrelaas naar de Kamer te sturen over de foto van Volkert van der G. in De Telegraaf. Dat laat de minister weten aan de Tweede Kamer.

Minister Van der Steur in het Tweede Kamergebouw.Beeld anp

Uit een uitzending van KRO Brandpunt Reporter eerder deze week en een interview met voormalig advocaat van Van der G. Stijn Franken, gisteren in de Volkskrant, bleek dat justitie op de hoogte was en zelfs meewerkte aan de totstandkoming van de foto in De Telegraaf. Van der G. was niet, zoals aanvankelijk leek, toevallig door de fotograaf aangetroffen bij het kantoor van zijn advocaat. De foto kwam tot stand in nauw overleg met justitie en politie, beweren advocaat Franken en fotograaf Ferry de Kok.

Van der Steur had dinsdag in het vragenuurtje in de Kamer een heel andere versie van de gebeurtenissen. De advocaat zou pas een dag voor het maken van de foto het OM op de hoogte hebben gesteld en er toestemming voor hebben gekregen. De betrokkenheid van justitie lijkt echter veel groter.

Fotograaf De Kok vertelde vandaag in De Telegraaf hoe de foto werd gemaakt: 'In het kantoor van zijn advocaat Franken paste Van der G. in mijn bijzijn wat petjes en brilletjes. Ik ben toen naar buiten gegaan en heb op twintig meter afstand gewacht. Twee minuten later kwam hij naar buiten en liep wat heen en weer, zodat ik hem makkelijk kon fotograferen.'

Minister krijgt enkele dagen extra tijd
De Kamer eist een feitenrelaas en stelde 76 aanvullende vragen. De oppositie wilde liefst nog deze week een debat, maar coalitiepartijen VVD en PvdA gunden hun minister wat meer tijd om zich voor te bereiden. Van der Steur laat weten dat hij zich 'tot het uiterste' inspant om het feitenrelaas en de antwoorden op de vragen uiterlijk maandag aan de Kamer te sturen.

Waarschijnlijk volgt later in de week het debat.

Kan Van der Steur het monster van Justitie temmen?

De foto van Volkert: weer een minister van Justitie die moet erkennen dat hij niet op de hoogte was. Amper is Ard van der Steur in functie of het geduld van de Tweede Kamer raakt al op. Lees hier de analyse (+)

Lees ook het interview met advocaat Franken: 'Er is mij gevraagd of ik een fotograaf wilde regelen. Dat had voor hen het voordeel dat ze geen vuile handen zouden krijgen' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden