Van der Steur laat gedrag Van der G. opnieuw onderzoeken

Van minister Van der Steur (Justitie) moet het Openbaar Ministerie nogmaals bij de reclassering nagaan of en hoe Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, zich aan de voorwaarden rond zijn voorwaardelijke vrijlating heeft gehouden.

Archieffoto van Volkert van der G.Beeld anp

Het OM moet daarbij volgens Van der Steur niet alleen letten op de foto die op 17 juni 2014 in De Telegraaf is gepubliceerd, maar ook op het gedrag van Van der G. sinds zijn vrijlating. Ook de uitlatingen van Van der G. in het tv-programma Brandpunt Reporter moeten worden meegenomen, aldus de minister.

Het Openbaar Ministerie was op de hoogte van de eerste foto's die van Volkert van der G. zijn gemaakt na zijn vrijlating. Beelden die in juni 2014 in De Telegraaf verschenen zijn inderdaad in scene gezet, zoals het tv-programma Brandpunt Reporter zondagavond onthulde, maar de bewering dat Van der G. zijn mediaverbod heeft geschonden, is onjuist. Volgens het OM is geen sprake van een overtreding.

Sjef van Gennip, directeur van Reclassering, zei dinsdag dat de rapportage die staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) wil 'eerder over weken dan maanden' klaar zal zijn. Van Gennip geeft toe dat er iets is mis gegaan in de communicatie rond de foto's van Van der G. die vorig jaar in De Telegraaf verschenen. In het tv-programma Brandpunt Reporter, dat met de onthulling over de foto's kwam, zei Reclassering Nederland nog dat ze er niet van tevoren van op de hoogte waren dat er foto's zouden worden gepubliceerd. Maar daar komt Van Gennip nu op terug. 'We wisten het wel', aldus Van Gennip. 'Ik ben er nog eens in gedoken en nu blijkt dat we de dag voor de publicatie van de foto's door het Openbaar Ministerie op de hoogte waren gebracht.'

Dat iemand de moordenaar van Pim Fortuyn zou fotograferen werd gezien als onvermijdelijk. De foto's zijn op deze manier tot stand gekomen om de spanning uit de lucht te halen - talloze media probeerden Van der G. als eerste vast te leggen - en invloed uit te oefenen op de selectie van het beeldmateriaal. De maker van de foto's, Ferry de Kok, wil tot dusver niet reageren op berichten dat de spraakmakende reportage vorig jaar in scene is gezet. Hij verklaarde destijds dat hij de beelden had gemaakt 'na ruim een maand van vele uren hier en daar posten'.

Mediaverbod

Van der G. is veroordeeld tot achttien jaar celstraf, waarvan hij er twaalf heeft uitgezeten. Nabestaanden en anderen hebben het Openbaar Ministerie maandag verzocht hem alsnog op te sluiten, omdat hij afspraken over zijn voorwaardelijke invrijheidstelling heeft geschonden. Dat zou blijken uit gesprekken tussen de moordenaar en een kennis, die heimelijk zijn opgenomen. Tijdens zo'n gesprek zei Van der G. dat zijn toenmalige advocaat Stijn Franken contact had opgenomen met de fotograaf van De Telegraaf.

Volgens de makers van Brandpunt Reporter bleek uit nader onderzoek dat Volkert en zijn raadsman het mediaverbod hebben overtreden: contact tussen de moordenaar en journalisten is alleen toegestaan na goedkeuring van de Reclassering en het Openbaar Ministerie. Een woordvoerster van de reclassering zei dit als een overtreding te zien, het OM wilde tot voor kort niet reageren.

Advocaat Stijn Franken ging de afgelopen dagen niet in op de beschuldigingen, omdat hij zich moet houden aan zijn geheimhoudingsplicht. Nu blijkt dus alsnog dat zijn cliënt en hij zich hebben gehouden aan de afspraken over media-aandacht.

Het mediaverbod is niet absoluut, blijkt uit een eerdere uitspraak van de rechtbank Den Haag over zijn voorwaardelijke invrijheidstelling: Daarin staat dat het ongewenst is dat Van der G. in de media verschijnt 'omdat dit vermoedelijk maatschappelijke onrust met zich meebrengt die zijn reïntegratie negatief zal beïnvloeden en bij betrokkene tot een (ongewenste) verhoging van stress kan leiden.' Toch is contact in uitzonderlijke gevallen wel toegestaan, na overleg. Dat kan 'als er zich omstandigheden voordoen waarin mediacontact geen belemmering voor zijn reïntegratie vormt of zelfs voordelen met zich meebrengt'.

Hoe nu verder met Volkert?

De tv-reportage van Brandpunt Reporter deed een boekje open over Van der G. Lees hier zes vragen en antwoorden over hoe nu verder te gaan met Volkert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden