Van der Steur komt belofte over betere ict politie niet na

De nationale politie moet bij de registratie van de grote hoeveelheid asielzoekers en in de opsporing werken met verouderde systemen. Toezeggingen over vernieuwing van alle ict worden al twee jaar niet nagekomen, ondanks herhaalde beloftes van minister Ard van der Steur (Justitie).

Maartje Bakker en Wil Thijssen
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tijdens een Kamerdebat over de Nationale Politie in april vorig jaar. Beeld anp
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tijdens een Kamerdebat over de Nationale Politie in april vorig jaar.Beeld anp

In een brief die deze week aan de minister is gestuurd, spreekt de toezichthoudende commissie van 'een geloofwaardigheidsspanning.' De vernieuwing van alle ict zou parallel moeten lopen met de reorganisatie van 26 korpsen tot één nationale politie. In de praktijk loopt die echter fors achter. De problemen zijn symptomatisch voor een kwaal waaraan de nationale politie lijdt sinds haar oprichting. Vanaf de eerste dag zijn er klachten over de onaanstuurbaarheid van de politietop. Dat blijkt uit een rondgang langs direct betrokkenen door de Volkskrant.

Gerard Bouman, de eerste landelijke korpschef die onlangs zijn functie neerlegde, wordt afgeschilderd als een eigengereide man die zich niet aan afspraken houdt. Terwijl andere partijen, zoals de bonden en topambtenaren op Veiligheid en Justitie, het liefst 'eerst denken en dan doen', handelde Bouman liever meteen, vaak zonder overleg. Dat leidde tot zulke hoogoplopende ruzies dat gedurende meer dan een jaar twee mediators moesten worden ingeschakeld. Op een gegeven moment stopte dat: afspraken werden toch steeds niet nageleefd.

De vernieuwing van de computersystemen is daar een voorbeeld van. De huidige systemen staan als verouderd en kwetsbaar te boek, maar worden ondanks toezeggingen niet vernieuwd, maar steeds opgelapt. Dat is tegen de afspraken: de politie heeft juist veel baat bij een nieuw, vlot werkend ict-systeem. Inmiddels loopt de vernieuwing, die parallel moet lopen met de hele politiereorganisatie, 30 procent achter op schema. Dat leidt ertoe dat wetsovertreders niet zo efficiënt worden opgespoord als de bedoeling is. Zo is de analyse van digitale data onontbeerlijk voor het betrappen van cybercriminelen. Ook op de grootschalige registratie van vreemdelingen zijn de systemen niet berekend.

Lees ook: Zo verzandde de grootste reorganisatie uit Nederlandse geschiedenis

De nationale politie moest het pronkstuk van minister Opstelten en korpschef Bouman worden. Vijf jaar later is de reorganisatie verzand. De onvrede onder agenten is groot, de kosten zijn geëxplodeerd. Bouman nam deze week officieel afscheid. Hoe twee mannen met een missie zich door niets en niemand lieten tegenhouden. (+)

Ict-vernieuwing

De toezichtcommissie voor de politie-ict waarschuwt niet voor het eerst. Al in het najaar van 2014 kreeg de vorige minister, Ivo Opstelten, een scherp getoonzette brief. Ook destijds werd beterschap beloofd, maar in de praktijk veranderde niets.

Het ministerie van Justitie laat weten dat de politie meer tijd nodig heeft om de ict-vernieuwing te realiseren omdat dat het op orde brengen van de basis van de nationale politie voorrang krijgt. 'Op het terrein van ict worden scherpe keuzes gemaakt', stelt een justitiewoordvoerder. 'De keuzes kunnen effect hebben op het tempo van eerdere toezeggingen aan de Kamer en de nog vast te stellen uitvoeringsplanning van de herijking van de nationale politie.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden