Van der Steur: dader Brussel was in Nederland

Ibrahim El Bakraoui, een van de daders van de aanslag op de Brusselse luchthaven Zaventem, is inderdaad in juli vorig jaar door Turkije op een vliegtuig van Istanbul naar Amsterdam gezet. Hij kon ongehinderd landen in Nederland omdat er geen verdenkingen tegen hem waren en hij niet in internationale opsporingssystemen stond geregistreerd. Dit schrijft minister Ard van der Steur van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Van der Steur op het Binnenhof. Beeld anp
Minister Van der Steur op het Binnenhof.Beeld anp

Van der Steur: 'De Turkse autoriteiten hebben Ibrahim El Bakraoui verzocht het land te verlaten en hebben vervolgens op 14 juli 2015 een vlucht van Istanbul naar Amsterdam gefaciliteerd.' De redenen hiervoor waren bij de Nederlandse overheid niet bekend, schrijft de minister.

El Bakraoui werd destijds in België verdacht van misdrijven, maar was voor Nederland een onbekende. De minister: 'Er waren in Nederland geen verdenkingen tegen hem bekend. Betrokkene stond niet geregistreerd in de relevante opsporingssystemen. Hij heeft in Nederland niet vastgezeten.' Ook was Nederland niet betrokken bij een Belgisch onderzoek naar criminele antecedenten.

De man reisde met een geldig Belgisch paspoort en 'er was geen sprake van een uitlevering of geëscorteerde terugkeer'. Er waren dus geen redenen om El Bakraoui aan te houden. Ook na zijn aankomst in Nederland is hij niet 'internationaal gesignaleerd' in opsporingssystemen.

Turkije meldde vlucht wel, maar gaf geen uitleg

Turkije stelde op die 14de juli Nederland wel op de hoogte van de vlucht door middel van een nota die werd 'geplaatst' in de 'elektronische postbus' van de Nederlandse ambassade. Maar die nota bevatte geen enkele duiding, stelt de minister. 'Er werd ook niet gevraagd enige actie te ondernemen.' Deze gang van zaken is ongebruikelijk, schrijft hij. Normaliter licht de Turkse politie de Nederlandse politie in over het terugsturen van mensen. In 2015 was op die manier veertig keer contact tussen Turkse en Nederlandse politie. Alleen in dit geval was daar geen sprake van, meldt Van der Steur.

Naast El Bakraoui werd ook een stoel aan boord van het toestel van Pegasus Airlines geregeld voor een persoon uit Duitsland. De Duitsers kregen hierover een vergelijkbare nota op hun ambassade. Van der Steur geeft op verzoek van Duitsland geen verdere informatie over deze persoon die met El Bakraoui meereisde naar Nederland.

Een dag na de vlucht nam de Belgische politie contact op met de Nederlandse ambassade in Ankara. Vervolgens controleerde de politie in Nederland de systemen op een spoor van El Bakraoui, maar er werd niks gevonden. 'Aangezien het een Belgische onderdaan betrof, de vlucht reeds had plaatsgevonden en de naslag geen informatie had opgeleverd, was er geen aanleiding om nadere actie te ondernemen.' Duitsland informeerde niet naar de Duitse passagier, dus werd naar die persoon ook geen onderzoek gedaan.

Kamerdebat verplaatst naar volgende week

De Tweede Kamer zou vanavond met premier Rutte en Van der Steur debatteren over de aanslagen in Brussel, maar dit debat ging niet door omdat de minister van Justitie meer tijd nodig had om de vragen over El Bakraoui te beantwoorden. Rond circa 18.30 uur stuurde hij de antwoorden naar de Kamer. Het Kamerdebat vindt waarschijnlijk volgende week dinsdag plaats.

Bij de aanslagen in Brussel afgelopen dinsdag kwam zeker 31 mensen om en vielen 270 gewonden. Zelfmoordenaars bliezen zichzelf op in de vertrekhal van luchthaven Zaventem en in een metrostel bij halte Maalbeek middenin de Europese wijk van Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden