Van der Steur: aanrijtijd politie komt niet in gevaar

De sluiting van zeker tweehonderd politiebureaus mag er niet toe leiden dat de politie straks later bij een noodmelding komt. De Tweede Kamer maakt zich daar grote zorgen over. Maar volgens minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zal de huidige aanrijtijd van maximaal vijftien minuten niet veranderen, zei hij vandaag in de Tweede Kamer.

Redactie
'Aanrijtijd politie komt niet in gevaar' Beeld anp
'Aanrijtijd politie komt niet in gevaar'Beeld anp

'Deze streefnorm, die de politie zichzelf heeft opgelegd, blijft overeind', zei hij. Dat is volgens hem mogelijk omdat de politie de komende jaren naar een andere werkwijze toegaat, waarbij nieuwe technieken voor ondersteuning zorgen. Veel politiewerk kan straks via het internet worden afgehandeld. Ook zijn politiewagens straks beter uitgerust en kunnen agenten via nieuwe systemen meer informatie direct opvragen.

De minister noemde een snelle reactietijd noodzakelijk. Het gaat volgens hem in de toekomst niet altijd om de aanrijtijd tussen het bureau en de burger, maar om de rijtijd tussen de locatie van de politie(wagen) en de burger. Nu is bij 85 procent van de noodmeldingen binnen een kwartier politie aanwezig en dat moet naar 90 procent dit jaar, zei Van der Steur. Vijf eenheden voldoen niet aan het gemiddelde en de minister gaat kijken hoe dat beter kan.

De bureaus gaan dicht vanwege de vorming van de Nationale Politie. Onlangs is er een lijst van te sluiten posten naar de Kamer gestuurd. De minister zei dat deze locaties zijn bepaald met het lokale gezag en dat de posten pas worden gesloten als de dienstverlening gegarandeerd kan worden. Er is tien jaar voor uitgetrokken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden