Van der Schans derde in Grote Prijs van Rotterdam Sloothaak wil sponsors 's avonds niet behagen

Zelden eerder vertoond in de hippische wereld. Ruiter wint Grote Prijs, vult zijn bankrekening aan met 125 duizend gulden aan prijzengeld en zet het vervolgens op een kankeren....

MARTIEN SCHURINK

Van onze verslaggever

Martien Schurink

ROTTERDAM

Franke Sloothaak had na zijn overwinning in de hoofdrubriek van het CHIO van Rotterdam behoorlijk de pest in. Het waren, zei de voor Duitsland rijdende Fries, lange dagen geweest in het Kralingse Bos. Voor de grooms (stalmeisjes), voor de paarden én voor de ruiters. Voor dag en dauw op en tegen middernacht pas weer naar bed, omdat de sponsors was beloofd dat ze in hun loges van de vroege ochtend tot de zeer late avond zouden kunnen genieten van de aanblik van over oxers zwevende paarden.

Gemopperd had Sloothaak, de voorzitter van de Ridersclub, een vakbond zonder veel macht, al een paar dagen, in kleine kring en op fluistertoon. Dat schoot dus niet op. Maar gistermiddag wist hij dat alle ogen én oren op hem gericht zouden zijn.

Na de ereronde met de geklopten in zijn spoor, Rodrigo Pessoa en Wout-Jan van der Schans , verliet hij snel de rug van zijn viervoeter Joly. Hij beklom een brommertje en scheurde met één hand aan het stuur, de andere had hij in gebruik om het thuisfront in Borgholzhausen per zaktelefoon zijn triomf te melden, naar een in het bos verscholen tent. Alwaar de persconferentie op punt van beginnen stond.

Kort na binnenkomst kreeg Sloothaak een microfoon in zijn handen gedrukt. Of hij wilde vertellen hoe hij zijn overwinning had ervaren. Hij monsterde de aanwezigen, zag aan de strakke donkerblauwe pakken dat het aantal belangrijke personages niet gering was en greep zijn kans. Hij had genoten, zei hij in onberispelijk Nederlands, want genieten doe je nu eenmaal altijd als je prijsgereden hebt. En welke winnaar, zeg nu zelf, vindt een concours dat zo succesvol eindigt nu niet een fantastisch evenement. De aanwezige officials glunderden, maar Sloothaak was nog niet uitgepraat.

Sloothaak ging er eens recht voor zitten en liet er in één adem op volgen dat het zo fantastisch nu ook weer niet was geweest. Dag na dag vroeg uit de veren, laat naar bed en dat voor maar drie wedstrijden per dag. Op zaterdag een zware landenwedstrijd in plaats van, zoals in vroeger jaren, op de vrijdag. En dan op de slotdag de Grote Prijs met een loodzware ronde en een barrage.

Dat moest maar eens anders worden geprogrammeerd, meende Sloothaak. 'Wij rijden elke week wel ergens in Europa een Grote Prijs, maar elk land heeft maar één landenwedstrijd. Maak die dan belangrijker, bijvoorbeeld door daar de zondag voor te reserveren. Door het prijzengeld te verhogen. En door geldschieters te zoeken voor de deelnemende ploegen.'

Wat moest de wedstrijdleider, Jan Willem Körner, daar nou van vinden. Hij had, zei hij, de opmerkingen van Sloothaak met aandacht aangehoord en zou daar beslist een balletje over opgooien in de beraadslagingen met zijn mede-bestuursleden. Meer kon hij Sloothaak niet beloven.

En wat vond Wout-Jan van der Schans dan van Sloothaaks suggesties? De ruiter uit Lunteren zei dat een en ander een zaak voor het CHIO-bestuur was, maar toch wilde ook hij wel kwijt dat het rijden in de avonduren maar gauw moest worden gestaakt. 'Het is een aanslag op paarden, grooms en op ruiters. De dieren komen nauwelijks aan rust toe. En dat kan toch niet de bedoeling zijn.'

Voor het overige was er volgens Van der Schans niets mis met het paardenfestijn in het Rotterdamse bos. Dat een wolkbreuk het parkoers voor de Grote Prijs maakte tot een modderpoel kon het bestuur niet worden aangerekend. En dat hij in de barrage niet was opgewassen tegen Sloothaak viel hem toch zeker niet te verwijten. 'Franke is nu eenmaal een excellent ruiter, eentje van de buitencategorie.'

Van der Schans is als ruiter alleen maar goed, en soms, zoals gistermiddag, iets meer dan goed. Hij baarde opzien met een nulrondje in de eerste manche, een prestatie die slechts drie collega's hem nadeden, onder wie de Atlanta-gangers Sloothaak en Pessoa.

Terwijl Sloothaak met de Duitse equipe en Pessoa met die van Brazilië Olympisch goud en brons vergaarden, zat Van der Schans zich thuis in Lunteren te verbijten. Bondscoach Horn had hem gepasseerd en liet hem tot overmaat van ramp ook zaterdag niet in actie komen in de landenwedstrijd, waarin Nederland achter de Ieren als tweede eindigde. 'Ik was niet gelukkig met die keuze', zo hield de beste Nederlandse springruiter in Roterdam zich in.

Van der Schans was al maanden in vorm, net als Leroy Brown, een twaalfjarige Oldenburger die eigendom is van een paar vrienden van de ruiter. Een syndicaat, noemde Van der Schans dat clubje kameraden, zonder namen en bedragen te noemen. Er is al eens belangstelling getoond voor de machtige ruin, maar het syndicaat wil van verkopen niet weten. 'Dat zijn nu eenmaal echte vrienden.'

Maar gistermiddag heette zijn beste vriend Leroy Brown. Het dier leek door zijn forse postuur op voorhand kansloos in het moeras. Maar de ruin knokte en dus knokte zijn berijder mee. Elf van de 39 combinaties zochten na een of meer springfouten een veilig heenkomen en twee ruiters, de Fransman Rozier en de Ier Darragh, begonnen er niet eens aan, maar Leroy Brown en van der Schans ploeterden eensgezind voort en zagen hun ijver en doorzettingsvermogen beloond met een nulrondje.

Later voegden Pessoa, Von Rönne en Sloothaak zich bij Van der Schans. In de barrage had de Gelderlander de pech als eerste te moeten starten. Hij moest noodgedwongen risico's nemen, hetgeen resulteerde in een springfout op de derde hindernis, een onschuldig ogende oxer. Vervolgens sprongen ook Pessoa en Von Rönne in de fout, waarna grootmeester Sloothaak maar weer eens liet zien hoe het moest.

ROTTERDAM: CHIO, springconcours: Grote Prijs, na barrage: 1. Sloothaak (Dui) San Patrignano Joly 0-51,52, 2. Rodrigo Pessoa (Br) Loro Piana Special Envoy 4-38,60, 3. Van der Schans (Ned) Global Leroy Brown 4-39,20, 4. Von Rönne (Dui) Taggi 4- 47,20; zonder barrage: 5. Nieberg (Dui) For Pleasure 4-80,87, 6. Billington (GB) It's Otto 4-83,20, 7. Ledermann (Fr) Rochet M 4-83,98, 8. Michael Whitaker (GB) Touchdown 4-85,49, 9. McNaught-Mändli (Zwi) Dulf 4-87,14, 10. Lampard (GB) Abbervail Dream 4-87,69, 11. Romp/Burg's Mr. Blue 4-89,12, 12. Albert Zoer/You Can Do It II 7,50, 17. Lansink/Visa Cartago Z 8-85,85, 19. Van der Vleuten/Vink Diejasper T 12, 22. Geerink/LBH Fedor 15,75, 24. Van de Pol/Faust Z 16, 25. Raymakers/Jewel's Amethyst 16.

Springen, landenwedstrijd: 1. Ierland (Charles/La Ina, Darragh/Cera, Coyle/Cruising, Macken/Schalkhaar) 0 strafpunten, 2. Nederland (Raymakers/Jewel's Emerald, Tops/Operette la Silla, Romp/Burg's Mr. Blue, Lansink/Visa Aldatus Z) 4, 3. Duitsland (Sloothaak/San Patrignano Joly, Nieberg/For Pleasure, Von Rönne/Taggi, Beerbaum/ Rush On) en Zwitserland (Markus Fuchs/Adelfos, McNaughtDylano, Fäh/Jeremia, Melliger/Calvaro 8, 5. Groot-Brittannië 12, 6. Frankrijk 100.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden