Van der Ploeg wil Kamer niet in

PvdA-politicus Rick van der Ploeg is bechikbaar voor een ministerspost, maar wil niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer staan....

Van onze verslaggever

De econoom Van der Ploeg kreeg in 1998 van PvdA-onderhandelaar Ad Melkert het staatssecretariaat van Cultuur aangeboden. Met hem en politiek leider Wim Kok heeft hij gesprekken gevoerd over zijn beslissing niet op de lijst te gaan staan. Zowel Kok als Melkert betreur dat besluit van de neo-liberaal.

Van der Ploeg zou het een vorm van kiezersbedrog vinden als hij op de lijst ging staan en het na een jaar Kamerlidmaatschap voor gezien zou houden. Zelf heeft hij zich altijd aan dergelijk gedrag gestoord. De PvdA'er wil liever open kaart spelen.

Van der Ploeg zegt als Kamerlid met plezier financieel woordvoerder te zijn geweest in de periode 1994-1998, maar dat een controlerende functie als parlementariër hem nu minder geschikt lijkt. Hij wil graag richtinggevend besturen. Een 'bredere verantwoordelijkheid' als minister zal hem beter liggen. Weinig ministeries ontsnappen aan zijn belangstelling, want elk heeft economische en sociale kanten. Zo noemt Van der Ploeg Volksgezondheid, Landbouw en Ontwikkelingssamenwerking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden