Van der Ploeg praat over conflict bij Rijksmuseum

J.M. Hessels, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum, heeft gisteren een gesprek gehad met staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur over de deze week ontstane bestuurscrisis in het Amsterdamse Rijksmuseum....

Van onze verslaggeefster Lucette ter Borg

Volgens de OR valt niet samen te werken met algemeen directeur R. de Leeuw en zakelijk directeur D. Elders. De ondernemingsraad verwijt De Leeuw structureel autoritair gedrag.

Volgens een woordvoerder van Cultuur is de kans dat De Leeuw aftreedt 'zeer gering', ook al heeft de directeur vooralsnog niet de steun van zijn personeel terug. Na de ontslagverklaring van de OR donderdag - de directie zou 'tegen alle procedures in handelen' en 'afspraken niet nakomen' - barstte er onder de medewerkers van het museum een luid applaus los. Zowel de staatssecretaris als de Raad van Toezicht ziet echter nog kansen om tot 'een oplossing' te komen, aldus de woordvoerder van Cultuur.

Een lid van de teruggetreden ondernemingsraad noemt de wijze waarop De Leeuw afgelopen donderdag op de crisissituatie reageerde 'strategisch gevaarlijk'. 'Nog steeds oefent De Leeuw geen enkele vorm van zelfkritiek uit', aldus het OR-lid. Sinds De Leeuws aantreden als directeur in het december 1996 zijn 71 personeelsleden uit dienst gegaan, ontslagen, dan wel overgeplaatst. In het museum werken rond de vierhonderd mensen.

De Raad van Toezicht is sinds de verzelfstandiging van het Rijks in juli 1995 verantwoordelijk voor aanstelling en ontslag van directieleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden