Van der Ploeg mag advies cultuursubsidie niet negeren

Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) mag bij het afwijzen van subsidie niet automatisch een tegenadvies naast zich neerleggen. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist in het hoger beroep van Van der Ploeg tegen een beslissing van de rechtbank in Den Haag in de zaak rond het theatergezelschap De...

ANP

De staatssecretaris had hoger beroep aangetekend omdat de rechtbank oordeelde dat hij ten onrechte het tegenadvies heeft genegeerd dat door De Appel aan de bewindsman was aangeboden. De Appel krijgt op basis van de Cultuurnota 2001-2004 geen subsidie van het rijk meer. In een poging om dit besluit terug te draaien, lieten de theatermakers van De Appel een contra-expertise uitvoeren.

Van der Ploeg vindt dat de Raad voor Cultuur de enige instantie is die over het toekennen van subsidie kan oordelen. De Tweede Kamer heeft het besluit van de staatssecretaris bekrachtigd. De Raad van State oordeelt dat de staatssecretaris niet zonder meer mag vasthouden aan de negatieve adviezen van de Raad voor Cultuur. Het hoogste rechtsorgaan stelt vast dat adviezen van de Raad niet als 'heilig' mogen worden gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden