Van der Ploeg bepleit ondergrens subsidies

Kunstinstellingen moeten voor een langere termijn dan vier jaar subsidie kunnen krijgen, vindt staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur. Dat is nodig om de continuïteit van grote cultuurorganisaties te waarborgen....

Dat schrijft de staatssecretaris in een adviesaanvraag aan de Raad voor Cultuur. De raad heeft de opdracht de manier waarop nu eens in de vier jaar alle kunstsubsidies worden herverdeeld door te lichten. Er was op de laatste Cultuurnota 2001-2004 veel kritiek.

Met name de bemoeienis van de politiek op de verdeling van het geld leverde discussie op. Van der Ploeg volhardt in het belang van politieke betrokkenheid. 'Kunst is regeringszaak bij uitnemendheid', citeert hij oud-premier Schermerhorn met instemming. 'Cultuurbeleid behoort stevig te zijn verankerd in het politieke debat', vindt Van der Ploeg. Anders dreigt kunst te marginaliseren.

De Raad voor Cultuur moet op basis van enkele voorzetjes van Van der Ploeg voorstellen doen voor verbetering van het subsidiesysteem. Nu worden alle instellingen in korte tijd tegelijk beoordeeld. Dat is een mammoetklus die steevast grote beroering oplevert. Tussentijdse beoordeling (in de vorm van gele kaarten) moet mogelijk zijn, vindt Van der Ploeg.

Van der Ploeg heeft gekeken naar systemen in andere landen. In Engeland stelt de politiek alleen de hoogte van het kunstbudget vast, en wordt de verdeling gedelegeerd aan een cultuurraad. Dat heeft als bezwaar, vindt Van der Ploeg, dat 'kunst in zichzelf gekeerd' kan raken. In Zweden is een regionale verdeling van subsidie. Van der Ploeg mist hier centrale regie. Het Nederlandse systeem maakt mogelijk dat er eens in de vier jaar een fundamenteel cultuurdebat plaatsvindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.