Van der Moolen op overnamepad

Van der Moolen gaat dit jaar nieuwe activiteiten ontplooien en overnames doen om de omzet te vergroten. Het effectenhuis heeft al jaren te maken met een aanzienlijke terugloop van de inkomsten....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Fred Böttcher, de bestuursvoorzitter van Van der Moolen, sluit niet uit dat zijn bedrijf zich ook op klanten gaat richten. Van der Moolen is op verscheidene financiële markten actief als partij die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Tot dusver beriep het bedrijf zich altijd op zijn onafhankelijke positie, juist omdat het geen contacten met klanten had.

Maar Böttcher is, door problemen waarmee het bedrijf te maken heeft gekregen, minder streng in de leer geworden. 'Het hebben van klanten brengt met zich mee dat je aan extra regelgeving moet voldoen' aldus de bestuursvoorzitter. 'We zullen moeten zorgen voor goede Chinese Muren binnen het bedrijf, om de verschillende afdelingen te scheiden.'

Behalve met een dalende omzet kreeg Van der Moolen in de afgelopen periode te maken met aanzienlijke boetes, omdat werknemers van het bedrijf op de beurs van New York tegen de regels hebben gehandeld. Het structurele probleem van dalende inkomsten werd ook in het afgelopen jaar niet gekeerd: de omzet daalde in 2004 met 29 procent tot 123,3 miljoen euro. Een gering deel van die daling werd overigens veroorzaakt door het stopzetten van Van der Moolens activiteiten op de Amerikaanse optiebeurzen.

De belangrijkste oorzaak van de dalende omzet bij Van der Mollen is de lage beweeglijkheid op de aandelenbeurzen, met name die op de New York Stock Exchange. Daar verdient het bedrijf ongeveer 80 procent van zijn geld. Deze lage volatiliteit komt doordat vraag en aanbod niet veel van elkaar afwijken, dat betekent minder werk en dus minder inkomsten voor Van der Moolen. Overigens nam in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar de beweeglijkheid op de beurzen wel weer wat toe.

Böttcher heeft een aantal activiteiten op het oog die hij wil ontwikkelen om de omzet structureel te verhogen. Hij denkt onder meer aan arbitrage - het gebruikmaken van prijsverschillen op de financiële markten - en broker-activiteiten - het inleggen van orders van klanten op de beurs.

Acquisities sluit de bestuursvoorzitter daarbij niet uit. Van der Moolens financiële topman Frank Dorjee - die op 1 maart bij het bedrijf vertrekt - heeft de balans van het bedrijf in het afgelopen jaar versterkt. De solvabiliteit verdubbelde naar 50 procent.

Van der Moolen heeft nu een oorlogskas van ruim dertig miljoen euro. 'Er melden zich geregeld kandidaten bij ons', verzekert Böttcher. Hij wil het bedrijf op termijn minder afhankelijk maken van de Verenigde Staten. 'Europa is op dit moment wel erg klein, we willen het Europees belang van gelijke orde zien te krijgen als dat van de Verenigde Staten.' Op het hardnekkige gerucht dat Van der Moolen zelf kandidaat is om te worden overgenomen, gaat Böttcher niet in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden