Van der Moolen in financiële problemen

Handelshuis Van der Moolen, ooit een van de belangrijkste effectenhuizen op de beurs in Amsterdam, kan niet meer aan zijn kortlopende betalingsverplichtingen voldoen.

De aanhoudend tegenvallende handelsresultaten en opgelopen kosten, onder meer door een recente verhuizing, zijn de belangrijkste oorzaken voor de verzwakte financiële positie, meldde Van der Moolen maandag.

Ook de koop van eigen aandelen ter waarde van 30 miljoen euro, vorig jaar, is achteraf gezien te ambitieus gebleken. Verder zal het vertrek van 21 handelaren in Engeland en Nederland een negatieve invloed hebben op de resultaten. ‘Dit waren waarschijnlijk de winstgevende handelaren. Het is niet zeker dat de rest zal blijven en het zal moeilijk worden nieuwe goede handelaren aan te trekken’, meent analist Cor Kluis van zakenbank Rabo Securities.

Afgeslankte vorm

De surseanceaanvraag geldt voor de moedermaatschappij Van der Moolen. Er is geen uitstel van betaling aangevraagd voor de dochterondernemingen van Van der Moolen. Het management van het handelshuis bekijkt momenteel of Van der Moolen in afgeslankte vorm verder kan. De rechtbank heeft verder twee bewindvoerders aangesteld. De handel in het aandeel werd maandagochtend stilgelegd.

Van der Moolen leed over het afgelopen halfjaar 8,7 miljoen euro verlies. Over heel 2008 moest Van der Moolen een nettoverlies in de boeken zetten van 15,5 miljoen euro. Vorige maand trad topman Richard den Drijver af wegens de tegenvallende resultaten en oud-directeur Hans Kroon bedankte voor een nieuwe functie binnen het bestuur.

Het bedrijf wordt al jaren geteisterd door verslechterende marktomstandigheden, krimpende Amerikaanse activiteiten en rechtszaken wegens illegale handelspraktijken op de beurs van New York. Volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft het bedrijf jarenlang een zwalkend beleid gevoerd. ‘Het geheel oogde stuurloos’, aldus VEB-voorzitter Jan Maarten Slagter.

Hoekman

Van der Moolen, oorspronkelijk actief als hoekman op het Damrak, werd in 1892 opgericht. Het bedrijf is actief in beurshandel voor eigen rekening op verscheidene beurzen in Europa, waaronder Amsterdam, Parijs, Frankfurt, en in de Verenigde Staten.

De onrust op de financiële markten van de laatste jaren betekende dat de handelsvolumes afnamen en verliezen opliepen tot in de miljoenen. De introductie van het elektronische handelssysteem jaren geleden maakte de hoekmannen van Van der Moolen, de schreeuwende handelaren op Beursplein 5, overbodig. Met de elektronische handel wist het bedrijf nooit mee te komen.

Verzekeraar ASR lijdt mogelijk een miljoenenstrop door de problemen bij Van der Moolen. De grootaandeelhouder, die eigendom is van de Nederlandse staat, heeft een bedrag van 34,2 miljoen euro geïnvesteerd in het handelshuis.

Een medewerker van Van der Moolen (VDM) op de beurs in Amsterdam. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden