Van der Moolen geniet voordeel van beursfusie

De overname van de Amerikaanse beurs Archipelago door de New York Stock Exchange levert het handelshuis Van der Moolen een aardig voordeeltje op....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Van der Moolen was donderdag de grootste stijger onder de 25 aandelen in de Midkap-index van middelgrote ondernemingen op de Amsterdamse beurs. Het aandeel sloot 10 cent hoger op 4,75 euro.

Het samengaan van Archipelago en de NYSE, de grootste beurs ter wereld, betekent een grote verandering voor de Amerikaanse beurswereld. De meer dan tweehonderd jaar oude beurs van New York is nog altijd in handen van de leden, onder wie Van der Moolen.

De beursnotering betekent dat de New York Stock Exchange in de toekomst geld kan ophalen door aandelen uit te geven. Dat is een belangrijk wapen in de beurzenstrijd die overal ter wereld woedt. In Europa gingen de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs eerder samen. Het resultaat – Euronext – probeert momenteel de beurs van Londen in handen te krijgen, waarin ook Deutsche Börse is geïnteresseerd. Een stap naar de andere kant van de oceaan door een grote Europese beurs is daarna niet ondenkbaar.

Door Archipelago op te kopen – na NYSE en Nasdaq de derde beurs van Amerika – slaat bestuursvoorzitter John Thain van de New Yorkse beurs een aantal vliegen in een klap. Een groot voordeel is dat beleggers bij Archipelago al kunnen handelen in derivaten, zoals opties en de in Amerika bijzonder populaire trackers, goedkope beleggingsfondsen die de prestaties van een index precies volgen. Tot dusver bood de NYSE, waarvan de leden over het algemeen erg conservatief denken over de aandelenhandel, dat soort handelsmogelijkheden nog niet.

Daarnaast wil Thain met de overname de dalende lijn in handelsvolumes keren. Op de NYSE gaan steeds minder stukken over de toonbank. Archipelago en de andere grote elektronische beurs Nasdaq nemen een groeiend deel van de handel in Amerikaanse aandelen voor hun rekening.

De grootste vraag is wat de transactie zal betekenen voor de manier waarop handel wordt gedreven op de beursvloer van NYSE. De beurs van New York is de enige grote aandelenbeurs waar de prijs nog door mensen tot stand komt.

Via de computers van Archipelago – dat zijn hoofdkantoor in Chicago heeft – kunnen beleggers handelen in aandelen die zijn genoteerd aan onder meer de New York Stock Exchange, Nasdaq, en American Stock Exchange. Door samen te gaan met deze beurs krijgt bestuursvoorzitter John Thain van de NYSE toegang tot veel kennis op het gebied van elektronische handelsvloeren.

Volgens Thain kan zijn beurs beleggers in de toekomst meer manieren bieden om in aandelen te handelen. Maar velen zien de stap als het begin van het einde voor het handelssysteem van de NYSE.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden