Van der Meer dupe van dubbel paspoort

Vorige week bevestigde een uitspraak van het Europese hof dat in de Europese sport niet gediscrimineerd mag worden op nationaliteit....

Om zijn broodheren van RN Savona aan zich te verplichten koos de Nederlandse waterpoloër Harry van der Meer vorig jaar voor een Italiaans paspoort. Savona had problemen met de buitenlandersregel. De drie onder contract staande Hongaren maakten het toegestane aantal stranieri vol.

Van der Meer, die bij de Ligurische club een driejarig contract had ondertekend, werd min of meer gedwongen zich te naturaliseren. Hij was al vijf jaar in het land, speelde voor Pescara, Pro Recco en voor Napoli, en kwam daarmee in aanmerking voor een ander paspoort.

In het voorjaar ontdekte Van der Meer dat het om meer ging dan een papieren constructie. Hij moest zijn Nederlandse paspoort inleveren. De gedachte dat hij met een 'dubbel paspoort' gewoon voor het Nederlands team zou kunnen blijven uitkomen, kwam niet uit.

Nu, vijf maanden na het verkrijgen van het Italiaanse staatsburgerschap, probeert Van der Meer met alle middelen zijn Nederlandse paspoort terug te krijgen. Hij stond vorige week al op de stoep bij de Nederlandse ambassade in Rome, maar werd weggestuurd.

Het ministerie van justitie heeft bepaald dat Van der Meer in zijn recht staat, om een procedure te starten voor zijn Nederlanderschap. Langs die route wil de zwembond KNZB, sportkoepel NOC*NSF en de familie Van der Meer de weg vrij maken om de man met 300 interlands en drie Olympische Spelen achter de naam weer in het nationale waterpoloteam te krijgen.

Het had ook langs een ander traject, dat van het Europese recht, gekund, maar Harry van der Meer zal zich daar volgens zijn vader niet aan wagen. Er is alle aanleiding de opstelling van de liga van Italiaanse waterpoloclubs aan te pakken. Volgens de Nederlandse waterpolo-manager Kees van Hardeveld is die 'zo onwettig als wat'. De Italianen zondigen met hun interne spelregels tegen de Europese wetten op het gebied van vrij verkeer van burgers en van arbeid. Die werd in de sport nadrukkelijk bepaald door het Bosman-arrest in 1995.

Enkele jaren geleden maakte de Spaanse topspeler Hernandez de illegale aanpak van de Italiaanse waterpoloclubs aanhangig. Toen hij de zaak won, weigerden andere clubs echter nog langer uit te komen tegen Pescara, het team van Hernandez. De winnaar verloor alsnog.

Volgens vader Harry van der Meer zouden grotere partijen als de Europese zwemfederatie LEN of de nationale bond KNZB in structureel verweer moeten komen tegen de houding van de Italianen. Het gaat om het principe, niet om het ene poppetje. Enkele jaren geleden ging Van der Meer senior, met het Bosman-arrest in de hand, al over tot een procedure om recht te halen. Maar zoon Harry stopte, uit vrees voor zijn positie als broodspeler.

Vorige week werd Van der Meer van nieuwe munitie voorzien, toen het Europese hof zich uitsprak in de zaak-Kolpak. Deze Slowaakse handbaldoelman van de Duitse club Ostringen had een spelerskaart met een A gekregen, als merkteken dat hij op grond van zijn nationaliteit van een derde land niet de gelijke behandeling zou genieten die voor inwoners uit de Europese Economische Ruimte (EER) geldt.

Duitse handbalteams van hun bond, de DHB, mogen in wedstrijden slechts twee spelers met zo'n gemerkte spelerskaart opstellen. Kolpak kwam met een discriminatieverbod uit het associatieverdrag Europese Gemeenschappen-Slowakije aanzetten om zijn gelijk te halen en hij kreeg dat. 'Een dergelijke discriminatie kan niet worden gerechtvaardigd door sportieve overwegingen', schreef het hof.

De uitspraak lag in het verlengde van het Bosman-arrest en de zaak-Lilia Malaja. Die Poolse basketbalspeelster vocht in 2002 met succes de buitenlandersbeperking van de Franse bond aan. Zij baseerde zich op een overeenkomst uit 1991 tussen Polen en 23 landen van de Europese Unie, waarin vrij verkeer van werknemers werd overeengekomen.

De Franse basketbalbond wilde zich daar niet aan houden en beperkte de inzet van spelers van buiten de EU tot twee. Die regel hield geen stand voor de Franse staatsraad. De uitspraken in Bosman, Malaja en Kolpak zouden de laatste restjes verzet tegen de vloedgolf aan buitenlanders in de Europese competitiesporten moeten opruimen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.