Van der Laan wist al eerder van roetpieten in Sinterklaasjournaal

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wist deze zomer al dat het Sinterklaasjournaal roetpieten zou introduceren. Hij werd in het diepste geheim ingelicht door NTR-directeur Paul Römer, zodat Van der Laan de organisatoren van de Amsterdamse intocht gerust kon stellen. Dat zegt Römer vandaag in een interview met de Volkskrant.

Rik Kuiper
Een Roetpiet. Beeld anp
Een Roetpiet.Beeld anp

Dat Van der Laan werd ingelicht is bijzonder, omdat de makers van het Sinterklaasjournaal in de aanloop naar 5 december niet wilden zeggen hoe ze zouden inspelen op de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet.

'Stel dat we in augustus hadden gezegd wat we met de Pieten gingen doen', zegt Römer. 'De ene kant zou niet tevreden zijn omdat er nog wat koloniale trekken te zien waren, de andere kant had geroepen dat we de Nederlandse cultuur te grabbel gooiden. En dan waren de opnames nog niet eens begonnen.'

Römer vertelde Van der Laan deze zomer dat het Sinterklaasjournaal een Opapiet zou opvoeren die nieuwe Pieten ging opleiden. Door ze door een schoorsteen te laten glijden, ontstonden roetpieten. Van der Laan wist daardoor dat de organisatoren van de Amsterdamse intocht met hun roetpieten niet afweken van het verhaal van het Sinterklaasjournaal.

Burgemeester Eberhard van der Laan schudt de hand van Sinterklaas tijdens de Sinterklaasintocht in Amsterdam. Beeld anp
Burgemeester Eberhard van der Laan schudt de hand van Sinterklaas tijdens de Sinterklaasintocht in Amsterdam.Beeld anp

De gemeente Amsterdam bevestigt dat Van der Laan op de hoogte was. 'De burgemeester heeft de kennis over de verhaallijn met niemand gedeeld', zegt een woordvoerder. 'Toch was het nuttig om op de hoogte te zijn, met het oog op de discussie over Piet, die voor een belangrijk deel in Amsterdam wordt gevoerd.'

Voordat Römer besloot Van der Laan in te lichten, was hij al tweemaal aangeschoven bij gesprekken die de burgemeester voerde met de intochtorganisatie en tegenstanders van Zwarte Piet. Römer nam niet deel aan de discussie, maar was daar als toehoorder. Bij een derde gesprek schoof ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher aan, eveneens als toehoorder.

Het Sinterklaasjournaal behaalde dit jaar een kijkcijferrecord. De uitzendingen om 18 uur werden gemiddeld door ruim 1 miljoen mensen van 3 jaar en ouder bekeken. Dat is bijna 150.000 kijkers meer dan vorig jaar, toen ook al een record werd gevestigd. In de laatste uitzending werd Opapiet in een Sinterklaaspak gehesen. Een witte en een zwarte Sinterklaas reden vervolgens gebroederlijk de duisternis in.

Paul Romer, directeur van de NTR. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Paul Romer, directeur van de NTR.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden