Van der Laan tevreden over corporaties

De woningcorporaties hebben in 2007 goed gepresteerd en ook hun financiële positie stemt tot tevredenheid.

ANP

Het aantal nieuw gebouwde woningen voor de verhuur was in 2007 hoger dan in 2006, namelijk 25.200 tegen 24.700. Daarnaast lieten de corporaties, vooral de grotere, vorig jaar vijfhonderd meer nieuwe koopwoningen bouwen.

Corporaties gaven in 2007 181 miljoen euro uit aan leefbaarheid, dat is ongeveer 76 euro gemiddeld per woning. In de vier grote steden en de veertig Vogelaarwijken wordt daar het meest aan uitgegeven, 114 euro per woning. Van der Laan verwacht dat de uitgaven voor leefbaarheid vanaf 2008 hoger zullen zijn, want dan gelden de afspraken over de wijkaanpak.

Het eigen volkshuisvestelijk vermogen van de gezamenlijke corporaties was eind vorig jaar ruim 32,1 miljard euro tegen 31,9 miljard euro in 2006. Het CFV keek ook naar de continuïteit van de 455 woningcorporaties eind 2007. Aan 366 corporaties kende het CFV een A-oordeel toe. Dat betekent dat de activiteiten passend zijn in relatie tot de vermogenspositie. Geen enkele corporatie heeft saneringssteun gekregen in 2007.

Volgens het CFV doen woningcorporaties steeds meer naast hun kernactiviteiten. Door een nieuwe rapportagemethode is er nu meer inzicht hierin, maar volgens het fonds is dat toch nog te beperkt.

Zo werden vorig jaar 23.700 bestaande sociale huurwoningen ondergebracht in de dochters, zodat ze buiten het rijkstoezicht vallen. Van der Laan stelt dat het is gebeurd zonder toestemming. Hij overweegt ‘passende maatregelen’ tegen deze corporaties, schrijft hij aan de Kamer. Hij geeft niet aan wat die zijn maar volgens een woordvoerster kan het gaan om een aanwijzing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden