'Van der Laan deint geil mee op groeiende inkomensongelijkheden'

Een zesje voor de fiscus, patjepeeërsstad Amsterdam en witte media.

Beeld Elsevier

De Islamitische Staat is overal, in de weekbladen. Alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, is het binnenkort ook nog tijd voor de belastingaangifte 2014. Elsevier waarschuwt de lezers in ferme taal.

'Hoed u voor de fiscus', is de tekst op de voorpagina. Het bijbehorende verhaal heeft ook een alarmerende kop: 'Laat u niet kaalplukken.' Desondanks heeft 'de burger' een 'zesje' (6,4) over voor de Belastingdienst.

Provo

Geld speelt geen rol in een dubbelinterview in Vrij Nederland met een oude en een nieuwe hippie, de uitvinders Luud Schimmelpennink (79) en Daan Roosegaarde (35). Provo is niet dood, zo blijkt.

Roosegaarde: 'Nog niet eens zo lang geleden durfden we nog echt te dromen in Nederland. Het beste voorbeeld daarvan waren de plannen van Provo.' Dan gaat het natuurlijk snel over het witte fietsen-plan van Provo en Schimmelpennink uit de jaren zestig.

Het advies van Schimmelpennink: wees niet bang om te vechten tegen de bierkaai. Roosegaarde is het met hem eens. Opinies zijn er al genoeg, 'maar daarmee komen we geen fuck verder.'

Misschien niet, maar man met mening Ewald Engelen gaat er in zijn column in De Groene Amsterdammer lekker hard in. Hij schrijft over het deze week leeggeveegde Bungehuis dat volgens hem symbool staat voor 'patjepeeërsstad' Amsterdam. De Universiteit van Amsterdam zou tussen de 28 en 30 miljoen euro hebben 'gevangen' voor het Bungehuis. De Londense koper wil het huis 'omkatten' tot een exclusieve club. Engelen is tegen: 'Geil meedeinend op groeiende inkomensongelijkheden trachten burgemeester Van der Laan en de zijnen deze kaste van ontwortelde kosmopolieten met mooie praatjes, aangeharkte straatjes en exclusieve privileges aan zich te binden.'

De beste reportage staat ook in De Groene, dat rondkeek in Calais, bij de tunnel naar Engeland. Het is een schrijnend verhaal over vluchtelingen die zich verstoppen onder zout of zand en zelfs in koelwagens waar de temperatuur -18 is.

Buitenlandmagazine 360 presenteert een omvangrijk dossier over 'Europa na Minsk' en stort zich op de 'nappy', de zelfbewuste zwarte vrouwen die weer trots zijn op hun kroeshaar. Nappy is een samenvoeging van natural en happy.

Ewald Engelen

Witte media

Goed nieuws is er voor de Nederlandse schrijver Jan Brokken, die in 360 in een uit Die Welt vertaald stuk uitbundig lof krijgt toegezwaaid voor zijn boek De vergelding uit 2013. Daarin reconstrueert Brokken een oorlogsmisdaad in het plaatsje Rhoon.

Brokken heldert niets op, concludeert Die Welt. 'Maar er is hem iets belangrijkers gelukt: hij beschrijft de oorlog van binnenuit en laat de gevolgen van de verwoesting tot ver na het einde van de oorlog voortduren.'

In Vrij Nederland gaat het over de 'witte media', in een essay van 'etnische uitzondering' Stephan Sanders. Het gemis van allochtone journalisten op redacties is één ding, schrijft hij, maar de hardnekkige scheiding in het sociale leven tussen blank enerzijds en meerkleurig anderzijds lijkt hem minstens zo verontrustend: 'Ook daar heb ik in die kleine dertig jaar nauwelijks veranderingen gezien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden