Van der Laan: 'Arrestatie niet volgens regels, maar met mensenwerk zijn er fouten'

De arrestatie van twee demonstranten op de Dam dinsdagochtend was niet volgens de instructies. 'Het blijft wel mensenwerk. Niemand is zonder fouten. De politie heeft er ruiterlijk excuses voor aangeboden.

De activiste Joanna wordt hier door de politie afgevoerd Beeld anp
De activiste Joanna wordt hier door de politie afgevoerdBeeld anp

De twee zullen morgen een grote bos bloemen krijgen.' Dat liet burgemeester Eberhard van der Laan dinsdagavond bij monde van zijn woordvoerder weten. Activiste Joanna houdt het er zelf op dat ze monddood is gemaakt. De politie spreekt van een onterechte arrestatie en bood excuses aan.

De studente werd van de Dam verwijderd toen ze een kartonnen bordje boven haar hoofd hield met de tekst: 'Ik ben geen onderdaan'. De politie verwijderde Joanna en republikein Hans Maessen. De agenten die de demonstranten weghaalden, 'dachten dat er een mogelijke verstoring' zou plaatsvinden. De demonstranten zouden nog 2 uur zijn vastgehouden en daarna weer in het centrum zijn vrijgelaten.

Studente Joanna werd eerder dit jaar al aangehouden in Utrecht toen ze bij aankomst van toenmalig koningin Beatrix bij het Beatrixtheater een protestbord omhoog hield. De politie erkende toen dat dit niet had mogen gebeuren en ook burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht vond dat het anders had gemoeten.

In de aanloop naar de troonswisseling hadden de politiechef en Van der Laan regelmatig laten weten dat individuen op de Dam een wit T-shirt mogen dragen met een kritische tekst over de monarchie, een witte ballon mogen dragen of met een witte zakdoek mogen zwaaien. De republikeinen hebben wit gekozen als actiekleur voor 'minder monarchie'.

Demonstreren met meerdere mensen was op de Dam niet toegestaan. Individuen moesten binnen de grenzen van de wet uiting kunnen geven aan onvrede over de monarchie.

Joanna had geen goed woord over voor de arrestatie. 'Ik kon niets doen, ik ben gewoon monddood gemaakt. Mijn protest is ontzettend gewelddadig onderdrukt.' Maessen sprak van een regelrechte blunder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden