Van der Laan: 'Aanhouding actievoerders ernstige zaak'

De aanhouding van twee actievoerders op de Dam tijdens de troonswisseling is 'een ernstige zaak'. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam vandaag in De Nieuwe Kerk, voorafgaande aan de uitreiking van de eerste inhuldigingsmedailles.

Op de Dam voert de politie studente Joanna af. Beeld ANP
Op de Dam voert de politie studente Joanna af.Beeld ANP

'Het was een duidelijke fout', aldus Van der Laan. 'Het was een uiterst ongelukkige samenloop van dingen. De vrijheid van demonstratie en meningsuiting zijn grondrechten. Als daar iets misgaat, doet het ons zelf zeer.'

De politie arresteerde de activiste Joanna en Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap, maar gaf later toe dat dit onterecht was gebeurd door 'een persoonsverwisseling'. De twee wilden op de Dam als individu tegen de monarchie demonstreren, maar werden voor de balkonscène van koning Willem-Alexander verwijderd van het plein. Van der Laan had eerder gezegd dat demonstraties van individuen zijn toegestaan tijdens de inhuldiging.

Onderzoek
De burgemeester gaf aan dat er een onderzoek komt naar hoe het heeft kunnen gebeuren. Van der Laan sprak tegen dat de arrestatie 'opzettelijk' is gebeurd. 'Als ik dat hoor, word ik razend. Het kan ons allemaal overkomen. Ik maak minimaal één fout per dag.'

Van der Laan zei verder dat alle betrokkenen 'verrekte trots' mogen zijn op de rustig verlopen festiviteiten in de hoofdstad, met 40 procent minder aanhoudingen en incidenten en 30 procent minder ambulanceritten dan op een reguliere Koninginnedag. Ook is ruim binnen het budget gebleven.

Van der Laan maakte zich even zorgen tijdens de koningsvaart, toen van het programma werd afgeweken. 'Toen was er de eigenwijsheid van onze koning zelf die van de boot af wilde om Armin van Buuren de hand te schudden, en die mijn instructies volstrekt in de mist sloeg. Maar zo hoort het.' Willem-Alexander stuurde de burgemeester na afloop een sms'je met de boodschap iedereen te bedanken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden