Van der Hoeven wil oudercontract tegen geweld

Minister Van der Hoeven van Onderwijs ziet het oudercontract als een serieuze oplossing tegen geweld en misdragingen van leerlingen.

Ze roept alle scholen op nu snel werk te maken van zulke contracten, waarin uitdrukkelijke regels staan over spijbelen, huiswerk, kleding en wapenbezit.

Dit zei de minister woensdag in een toespraak ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Wet op het Voortgezet Onderwijs. Ze ging voor het eerst dieper in op de ordeproblemen in delen van het Nederlandse onderwijs die door de moord op het Haagse Terra College aan het licht zijn gebracht.

De oudercontracten, waar Van der Hoeven al enige tijd op hamert, moeten de onderlinge verhoudingen tussen school en ouders duidelijker maken. De minister is van mening dat ouders de verantwoordelijkheid voor de opvoeding te vaak afschuiven op het onderwijzend personeel. 'Natuurlijk is de opvoeding thuis essentieel. Dáár wordt de basis gelegd voor het gedrag van kinderen. Ouders hebben de taak hun kinderen respect bij te brengen voor leraren. Ze moeten betrokken zijn bij het gedrag en de leerprestaties van hun kinderen. Zonder die betrokkenheid kan het onderwijs niet vooruit. '

Een oudercontract dat door beide partijen is ondertekend moet voorkomen dat ouders in het verweer komen tegen de schoolleiding zodra die een leerling bestraft. Dat soort oudergedrag ondermijnt het gezag van de school. De minister wil terug naar de situatie dat ouders bijna als vanzelf achter de school gaan staan, zodat leerlingen daaraan niet kunnen twijfelen.

De contracten - die op enkele scholen in Rotterdam en Groningen al worden gebruikt - hoeven van de minister geen nieuwe papiertjes te zijn. 'Het actief accepteren van de schoolgids door de ouders is ook een mogelijkheid.' In de schoolgids staan de schoolregels meestal beschreven, maar niet alle ouders nemen daar even aandachtig kennis van.

Van der Hoeven blijft op het standpunt staan dat zij de contracten niet vanuit Den Haag verplicht aan scholen en ouders wil opleggen. Dat past niet in haar beleidsfilosofie om het onderwijs juist meer eigen verantwoordelijkheid te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden