Van der Hoeven opnieuw naar Kamer wegens hbo-fraude

Minister Van der Hoeven van Onderwijs moet zich opnieuw in de Tweede Kamer verantwoorden voor haar persoonlijke betrokkenheid bij de fraude-affaire in het hoger onderwijs....

Van onze verslaggever Raoul du Pré

Van der Hoeven was van 1999 tot 2002 lid van het stichtingsbestuur van de Technische Hogeschool Rijswijk (THR). Dit is een van de scholen die tegen de lamp zijn gelopen bij het onderzoek naar gesjoemel met studenteninschrijvingen. De THR schreef jarenlang meer studenten in dan er in werkelijkheid waren en ontving zo meer geld dan waarop hij recht had. De instelling, die inmiddels is gefuseerd met de Haagse Hogeschool, moet 2,3 miljoen euro terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs.

Van der Hoeven heeft steeds gezegd dat de omstreden constructies voor haar tijd als bestuurslid in het leven zijn geroepen en dat zij van niets wist. De Tweede Kamer beschikt echter over documenten waaruit blijkt dat er ook bij aanvang van het schooljaar 2001/2002 een onwettige constructie door de THR is opgezet.

Het stichtingsbestuur gebruikte dit in 2003 als argument om de toenmalige directeur van de instelling te ontslaan. 'Het lijkt me dus duidelijk dat er ook nog van alles is gebeurd toen Van der Hoeven daar rondliep', aldus PvdA-Kamerlid Jacques Tichelaar.

De minister moet in de Kamer ook komen uitleggen wat er in haar bestuurstijd is misgegaan met het salaris van de toenmalige directeur van de hogeschool. Die kreeg tussen 1994 en 2001 voor bijna 800 duizend euro aan omstreden declaraties uitbetaald. Hij kreeg onder meer zoveel verlofdagen toegekend dat hij uiteindelijk, bij zijn vertrek, 150 duizend euro claimde voor de verlofdagen die hij nog niet had opgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden