'Van der G. hetzelfde als anderen behandelen'

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., moet hetzelfde worden behandeld als andere veroordeelden. Dat zegt voorzitter Bart Nooitgedagt van de Vereniging van Strafrechtadvocaten vandaag in reactie op het psychisch onderzoek dat het Openbaar Ministerie nu bij Van der G. laat doen.

Volkert van der G. in 2003.Beeld anp

'De commotie dat hij voorwaardelijk vrijkomt is begrijpelijk, maar om de wet te omzeilen om dit tegen te gaan, zou niet moeten mogen', meent Nooitgedagt.

Het 'bevreemdt' de voorzitter van de NVSA dat er blijkbaar nu pas onderzoek wordt gedaan naar het gevaar op herhaling bij de moordenaar van Fortuyn.

'Informele aanwijzing Teeven'
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zei gisteravond in de Tweede Kamer dat het Openbaar Ministerie nu aan zet is. Nooitgedagt kan zich echter 'voorstellen', dat het OM het onderzoek doet op aanwijzing van Teeven. 'Hij is wel bevoegd om een aanwijzing aan het OM te geven. Ik kan me voorstellen dat dit informeel is gebeurd.'

Het voorwaardelijk vrijlaten van een veroordeelde gebeurt altijd onder het motto 'ja, tenzij'. Alleen als er heel gegronde redenen zijn om van dit gebruik af te wijken, is er een uitzondering mogelijk.

Voorwaardelijke vrijlating
Als het Openbaar Ministerie bij Van der G. na het psychische onderzoek alsnog zijn voorwaardelijke vrijlating wil tegenhouden, moet justitie dat voorleggen aan de rechter. Die neemt dan het besluit.

Als het OM vindt dat er geen reden is om de voorwaardelijke vrijlating tegen te houden, wordt Teeven hierover geïnformeerd. De staatssecretaris heeft dan nog de wettelijke mogelijkheid om het OM alsnog te verzoeken om uitstel van de voorwaardelijke vrijlating bij de rechter te vragen. Op uiterlijk 2 april moet het Openbaar Ministerie daar een definitief besluit over hebben genomen.

2 mei
De datum voor de voorwaardelijke vrijlating van Volkert van der G. is 2 mei. De moordenaar van Fortuyn heeft er dan twee derde van zijn 18 jaar cel op zitten. Hij is inmiddels op proefverlof geweest, iets waar Teeven tegen was. De Raad voor Strafrechttoepassing bepaalde anders. Van der G. mocht naar buiten om te wennen aan terugkeer in de maatschappij.

Nooitgedagt vindt dat Van der G. net als ieder ander gelijk is voor de wet. 'Deze zaak mag geen argument zijn voor willekeur.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden