VAN DER G. EN B. ONBEKEND

Dat het een beladen confrontatie is, tussen de moordenaars van Pim Fortuyn en Theo van Gogh., weet Ger Beukenkamp ook....

Rob Gollin

De luwte was met opzet opgezocht. Geen interviews met de makers in een vroeg stadium. Try-outs in besloten kring. Zelfs de titel kon maar voor één uitleg vatbaar zijn. Achter het oorspronkelijke Volkert & Mohammed moesten toch maar initialen; Mohammed kon ook op de profeet slaan.

Maar de luwte heeft kennelijk tot onbekendheid geleid. Beukenkamp: ‘In mijn omgeving wist niemand dat het kwam. Het is geen voorstelling om niet bezocht te worden. De bedoeling is je met dramatische en theatrale middelen in de discussie te mengen. Dit stuk moet op straat liggen.’

Het Nationale Toneel betreurt de verwijten van Beukenkamp. Een woordvoerder: ‘De terughoudendheid diende één uitgangspunt: de voorstelling moet gespeeld worden.’ Veel publiciteit vooraf zou alleen maar tot speculaties hebben geleid.

De realiteit tot nu toe: nog lang niet alle stoelen zijn gevuld. Dan is wat reuring wel welkom? Beukenkamp: ‘Ik heb er gewoon op willen wijzen dat de voorstelling er is.’ De woordvoerder van het Nationale Toneel meldt dat de belangstelling ‘groeiende’ is.

Rob Gollin

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden