Van der Bos wint, maar Iseger is de koning

FRANEKER - Vorig jaar lukte het hem. En ook het jaar ervoor werd Gert-Anne van der Bos koning op de PC, het Wimbledon van de kaatssport. Maar schrijft hij geschiedenis door ook de derde koningstitel op rij op zijn naam te zetten? Dat is de vraag op de 158ste PC in het Friese Franeker. Twee keer eerder werd iemand drie keer koning, de beste speler van het winnende partuur: Lammert Skeltes Hilarides in 1887, 1888 en 1889 en Tunno Schurer in 1986, 1987 en 1988.


De kaatssport. Een oervorm van tennis. Ingewikkelde regels. Het toppunt van Fries, bol van traditie en rituelen. En elk jaar weer die dag, de vijfde woensdag na 1 juli, waarop kaatsminnend Friesland elkaar weer treft. Waarom zou je je daar als twintiger toe aangetrokken voelen? 'De sfeer', zegt de jonge koning een dag voor de PC. 'Al die mensen, en als je dan een punt scoort. Dat geeft een kick. Het is een soort verslaving.'


Kaatsen doe je met een partuur - drie man. Gert-Annes maten zijn Taeke Triemstra en Daniël Iseger. Een loting bepaalt wie tegen wie moeten in de eerste omloop. Dit jaar valt de finale als het ware al vroeg. De regerend koning en zijn kompanen moeten tegen de andere grote favoriet. Van der Bos en co winnen en gaan door naar de tweede omloop.


Vader Hessel Jan van der Bos zit op de tribune. De hele familie is meegekomen. 'Ik ben altijd rustig', lacht hij tussen de partijen door. 'Het went eigenlijk wel', zegt hij droog.


De dagen voor de PC zijn de drie mannen samen gaan varen. 'Een hapje eten. Even ontspannen. En we hebben even op It Sjûkelân gekeken hoe het gras erbij ligt. Ziet er netjes uit.'


Het partuur van Martijn Olijnsma blijkt veel sterker dan verwacht, ondanks een blessure. 'Die konden wel eens in de finale komen', zoemt gaandeweg de dag rond, en aldus geschiedt. Van der Bos wordt de andere finalist. De tweede omloop was zwaar, de derde wonnen ze moeiteloos. Had-ie wel gedacht toch? Grote verbaasde blauwe ogen. 'Welnee! Gehoopt, ja.' Het gaat goed met de koning. 'Ik ben wel wat hees', lacht hij. 'Maar we gaan lekker kaatsen.' Een bomvol Sjûkelân zingt het Fries volkslied; de finale kan beginnen.


18.20: Hessel Jan Van der Bos komt van de tribune en gaat langs de lijn staan, armen over elkaar, klaar om zijn zoon om de hals te kunnen vallen. Het is een uitgemaakte zaak: Olijnsma en co zijn nergens. Geen spoortje zenuwen bij Hessel Jan.


18.28: heit is gaan zitten, op één knie. Hij lijkt op zijn nagels te bijten.


18.30: applaus zwelt aan, het klinkt als een mantra.


18.43: het is voorbij. Hessel Jan vliegt zijn zoon om de hals.


19.10: Daniël Iseger wordt uitgeroepen tot koning. Geen geschiedenis voor Van der Bos, wel gewonnen. Glimmend van trots neemt Iseger de zilveren koningsbal in ontvangst. Ook vader is trots. 'Natuurlijk was het mooi geweest: drie keer op rij. Maar hij heeft de kans niet gehad.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden