Van den Honert stelt hockeyploeg resoluut gerust

Terug op vertrouwde grond leefde Taco van den Honert zaterdag op, tot genoegen van de nationale hockeyploeg die zich dankzij de Amsterdammer voorbij Zuid-Korea (3-1) én naar de halve finales wurmde....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Toen hij door coach Oltmans na rust naar zijn favoriete plek op het veld, de linkerkant, was geschoven, forceerde Van den Honert twee strafcorners. Hij benutte beide kansen resoluut, in de 47ste en 55ste minuut, en hielp het Nederlands elftal aan een geruststellende voorsprong (2-1).

Voorts schoot hij de bal één keer buiten bereik van de Zuid-Koreaanse doelman op de lat. De strafcornerspecialist uit Amsterdam werd door Oltmans naderhand geprezen: 'Hij komt steeds wedstrijd beter in vorm. Dat is vaak het geval met hem.'

Drie minuten nadat Van den Honert voor de tweede maal had gescoord, stelde De Nooijer de eindstand vast, 3-1. Het was het vijftiende doelpunt van de Bloemendaler voor Oranje in 68 interlands.

Van den Honert, een veteraan in de nationale ploeg met een groot pingeltalent, heeft een indrukwekkender moyenne opgebouwd. Hij scoorde 115 keer in 212 duels.

Aanvankelijk was hij van plan te stoppen na het WK in Australië. De pijnlijke nederlaag in de finale tegen Pakistan bracht hem op andere gedachten. Wel liet hij het EK, vanwege zijn studie informatica, vorig jaar aan zich voorbij gaan.

Voor de Olympische Spelen en de voorbereiding op het toernooi wenste hij wel tijd vrij te maken. Zijn internationale loopbaan wil Van den Honert afsluiten met een gouden medaille in de hand.

Zaterdag bracht hij zijn totaal in Atlanta op vijf doelpunten. Door de 3-1 overwinning verzekerde de Nederlandse ploeg zich als tweede van een plaats bij de laatste vier. Spanje plaatste zich eerder al in groep A voor het vervolg.

'We willen meer', zei coach Oltmans na de derde overwinning strijdvaardig. 'We hebben de eerste stap gezet, maar nog steeds niet ons beste hockey laten zien. We groeien in dit toernooi. Dat geeft moed voor de halve finale. De spelers zijn heel serieus. Ze zijn voor meer dan de halve finale naar Atlanta gekomen.'

In die halve eindstrijd wordt Duitsland vrijwel zeker de tegenstander. 'Een lastige ploeg', gaf Oltmans toe. 'Maar het is niet onmogelijk om de Duitsers te verslaan. Vooral niet nu we de topvorm naderen.' Aan het scenario om tweede in de poule te worden en Duitsland te ontlopen, had hij wel gedacht, maar die mogelijkheid had hij direct verworpen. 'Als wij Olympisch kampioen willen worden, moeten we van elke tegenstander kunnen winnen.'

Desondanks leek het er in de eerste helft tegen Zuid-Korea op dat de spelers aanstuurden op een duel met Spanje. De ploeg bewoog zich mak en onvoldoende agressief over het kunstgras van het Morris Brown College en leed 23 keer balverlies. Zuid-Korea stelde daar temporijk spel tegenover. Het bracht de Nederlandse defensie regelmatig in ademnood.

Kim opende de score in de 19de minuut uit de tweede strafcorner, 0-1. 'Dat overwicht was gezichtsbedrog', oordeelde Oltmans. 'We hebben de Koreanen uit laten razen. We vonden ondertussen alleen te weinig openingen.'

Bovelander miste twee strafcorners en Delissen werd een strafbal onthouden. Bovelander viel in de tweede helft geblesseerd uit met een kwetsuur aan een tussenribspier.

Achter Nederland strijden Groot-Brittanië en Australië om de tweede plaats in de halve finale. De ploegen spelen vandaag tegen elkaar. De Britten moeten winnen, omdat ze een slechter doelsaldo hebben, de Australiërs hebben aan een gelijkspel voldoende.

Spanje eindigde als eerste in groep A, na een indrukwekkende exercitie tegen de Verenigde Staten. Duitsland eindigt naar alle waarschijnlijkheid als tweede in die groep.

In Barcelona, vier jaar geleden, eindigde gastland Spanje op de teleurstellende vijfde plaats. In Atlanta is de ploeg de revelatie van het toernooi. De zege op het Amerikaanse vreemdelingenlegioen, waarin onder anderen drie Nederlandse avonturiers actief zijn, was ingecalculeerd.

De eerdere overwinningen op Duitsland, Pakistan en Argentinië waren minder vanzelfsprekend. Topscorer Xavier Arnau maakte tegen Amerika slechts één van de zeven doelpunten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden