van den Heuvel heeft principes & een kritische van Nieuwkerk

Het beste (links) en het slechtste (rechts) uit de media. John van den Heuvel interviewt Holleeder alleen als hij écht iets wil zeggen. En Matthijs van Nieuwkerk voert een kritisch, maar vervelend, interview met Martijn van Dam.

Hij wordt te weinig getest op zijn kritische interviewkwaliteiten, zei Matthijs van Nieuwkerk vorige week in Twan Huys' College Tour. Maar hij laat zich, zo betoogde hij, 'de kaas niet van het brood eten', als hij politici en beleidsmakers interviewt. Die moet je immers met de grootste achterdocht behandelen. Helemaal waar, natuurlijk.

Toen PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zich woensdag als eerste kandidaat stelde voor het fractievoorzitterschap, was dit voor Van Nieuwkerk een goede aanleiding zich van zijn kritische kant te laten zien. Van die dertien tergende minuten kan op zijn minst worden gezegd dat het interviewen op z'n DWDD's was: snel, met Jan Mulder-esque bewegingen en veel zweetdruppels op het voorhoofd van de gast. Het was een martelgang voor zowel geïnterviewde als kijker. De geïnterviewde zag de anders zo aardige Van Nieuwkerk veranderen in een hysterische zwartkijker ('Het wordt helemaal niets!'), de kijker zag een hakkelend Kamerlid dat steeds maar niet mocht uitspreken.

'Ik ga vousvoyeren, dat helpt', zei Van Nieuwkerk, die inderdaad een stuk aardiger is tegen de mensen die hij met 'u' aanspreekt. Het hielp niet, maar dat lag vooral aan hemzelf.

Van Nieuwkerk en de kritische interviewtest: gezakt.

Alsof het nieuws dat John van den Heuvel (De Telegraaf, RTL) een Marokkaanse vader heeft nog niet opvallend genoeg was, blijkt de scoop ook nog eens afkomstig te zijn van Willem Holleeder. Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn.

De afkomst van Van den Heuvel kwam, voor zover bekend, voor het eerst ter sprake in een interview van Bas van Hout met Holleeder in Panorama. Holleeder noemde Van den Heuvel 'een kale Marokkaan' - en niet omdat hij hem zo bewondert. De berichtgeving van de journalist werd in hetzelfde interview door Holleeder 'vrij tendentieus' genoemd.

De superieure reactie van Van den Heuvel in een interview met Nieuwe Revu: 'Je kunt niet de boodschapper de schuld geven van het feit dat je jarenlang een krankzinnig crimineel leven leidt.'

Sidderend en vol ontzag wierpen ze zich de afgelopen tijd aan de voeten van Willem Holleeder, de heren misdaadverslaggevers, pochend op hun geweldige contacten en hun ontmoetingen met de wereldberoemde crimineel.

En wat zegt John van den Heuvel op de vraag van Nieuwe Revu of ze het bij De Telegraaf niet jammer vinden dat hij Holleeder nog niet heeft kunnen interviewen? 'We hebben alleen trek in een interview als hij écht iets wil zeggen, zoals over de liquidaties. Zolang dat niet het geval is, doen we het niet.'

Van den Heuvel is een journalist met principes. Hij wel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden