Van den Endes biografie trekt vreugdetranen

VAN ONZE VERSLAGGEVER HEIN JANSSEN

Eva Jinek was ontroerd, Jeroen Krabbé was ontroerd, Henk van Gelder was ontroerd, en eigenlijk was Joop van den Ende zelf ook ontroerd. Het boek Joop van den Ende - de biografie, geschreven door auteur en NRC-theatercriticus Henk van Gelder, moet een enorme tranentrekker zijn.

De biografie van 391 pagina's werd woensdag gepresenteerd in een vol DeLaMar Theater in Amsterdam. Jinek was gastvrouw (met een wat zalvende domineestoon), aan Krabbé de eer het eerste exemplaar aan Van den Ende uit te reiken. Hij deed dat met een vrij geestige preview van Joop van den Ende - de musical en veel woorden van vriendschap. Hij noemde de biografie 'fucking fascinerend'.

Uitgever Vic van de Reijt zette biograaf Van Gelder in het zonnetje, de rest zette Van den Ende in het zonnetje. Iets te vaak werd benadrukt 'dat Joop eindelijk eens niet het laatste woord had'.

De boekpresentatie trok zeer diverse gasten - van Maik de Boer (stylist) tot Freek de Jonge (cabaretier), van Gerard Joling (zanger, SBS 6-presentator) tot Gerdi Verbeet (ex-Kamervoorzitter). Zo breed is kennelijk het spectrum van deze selfmade man, die vanuit volkse armoede opklom, dalen en toppen bereikte, en uiteindelijk de man werd die hij nu is. Eerst schnabbelaar, toen mediatycoon, theaterproducent en nu mecenas en bijzonder hoogleraar. Van den Ende, die Van Gelder zelf vroeg de biografie te schrijven, droeg het boek op aan zijn kinderen Iris en Vincent.

Zaterdag in de bijlage Boeken een recensie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden