Van den Ende verliest in strijd tegen ex-partners vastgoedbedrijf

AMSTERDAM - Theater- en mediatycoon Joop van den Ende heeft een forse nederlaag geleden in de strijd tegen zijn voormalige zakenpartners, met wie hij door heel Europa theaters en aanpalend vastgoed wilde ontwikkelingen. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Haarlem tijdens een zitting in het marathonproces over vastgoedfraude.


Van den Ende wilde via een zogenaamde artikel-12-procedure het Openbaar Ministerie dwingen om tegen een aantal omstreden zakenrelaties een strafzaak te beginnen. Dat hoeft het OM van het gerechtshof niet te doen. Eerder kwam een lagere rechtbank tot datzelfde oordeel, onder meer omdat Van den Ende volgens de rechter zelf over voldoende middelen beschikt om zijn recht te kunnen halen.


De uitspraak van het gerechtshof werd aangehaald in de strafzaak tegen de projectontwikkelaars Hans van Tartwijk en Dennis L., die samen met Van den Ende de grote mannen waren achter theatervastgoedbedrijf Living City.


Living City was de beoogde ontwikkelaar van een groot Van den Ende Theater plus hotel aan de Zuidas in Amsterdam. Het bedrijf zou in binnen- en buitenland meer van dit soort projecten ontwikkelen, tot in november 2007 Dennis L. en Hans van Tartwijk werden opgepakt tijdens de grootste FIOD-actie ooit.


Van den Ende trok een half jaar later de stekker uit Living City en startte een groot aantal procedures tegen zijn voormalige zakenpartners. Hij vergeleek ze met de maffia en verweet ze dat ze achter zijn rug zijn geld voor criminele doeleinden hadden gebruikt.


Met de artikel-12-procedure wilde Van den Ende bereiken dat behalve Van Tartwijk en L. - die dezer dagen voor de rechter staan vanwege hun rol in de vastgoedfraude - ook een aantal andere betrokkenen vervolgd zou worden, onder wie de directeur van Living City en een makelaar. Die eis is nu door het gerechtshof afgewezen.


Volgende week staan in Haarlem de eerste echte hoofdrolspelers voor de rechter. Maandag begint de zaak tegen twee oud-directeuren van het Philips Pensioenfonds, die tegen te lage prijzen grote pakketten vastgoed zouden hebben verkocht.


In de weken daarna is het de beurt aan 'ome' Nico Vijsma, boekhouder Olivier L. en de voormalige Bouwfonds-directeur Jan van V. - het veronderstelde brein achter de fraude.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden