Van den Broek heeft nog niets bijgeleerd

Hans van den Broek ziet de film van Wilders als een gevaar voor het nationale belang van Nederland en roept op tot een verbod (Voorpagina, 26 maart)....

Blijkbaar heeft Van den Broek nog niets bijgeleerd in zijn leven, want dit is niet de eerste keer dat de wakkere christen-democraat de censuur inroept uit naam van het landsbelang. Over zijn inspanningen in 1987 om een uitzending van Rudi Carrell te verbieden, wil ik het niet hebben. Wel over de problemen in 1986 bij de toekenning van de prestigieuze Erasmusprijs aan de Tsjecho-Slowaakse dissidenten beweging Charta ‘77. Van den Broek was destijds minister van Buitenlandse Zaken en deed het in zijn broek voor de neo-stalinistische politiestaat Tsjecho-Slowakije. Op alle mogelijk manieren probeerde hij de dankrede van Havel te torpederen.

Ik acht Havel aanzienlijk hoger dan Wilders. Maar in het gedrag van Van den Broek zijn wel veel parallellen met 1986 (en 1987) te vinden. De roep om censuur, het gescherm met het ‘nationale belang’ en vooral de preventieve angst voor landen waar de Gestapo regeert.

Willem Melching, Amsterdam

Verwarring
De kop ‘Kabinet moet Fitna verbieden’ (Voorpagina, 26 maart), weerspiegelt niet de inhoud van het interview. Van den Broek stelt dat het kabinet de rechter moet vragen een afweging te maken tussen de vrijheid van meningsuiting en het landsbelang. Als er al een verbod moet komen, is het aan de rechter om dat uit te vaardigen. Uit zijn bewoordingen volgt niet dat het kabinet zelf een verbod moet opleggen.

Verwarring
Daarmee is de keuze voor deze kop niet goed te begrijpen. In een gepolariseerd maatschappelijk debat kan dat leiden tot verwarring, waar juist behoefte is aan nuance en zorgvuldigheid. Bij uitstek de redactie van een krant moet die factoren in het oog houden.

Verwarring
Bastiaan de Bruijne, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden