Van den Broek: Europa moet bijrol aan zichzelf wijten

De Europese Unie moet niet klagen over de glansrol van de Amerikanen bij het Dayton-akkoord over Bosnië-Herzegowina. 'Europa moet de hand maar in eigen boezem steken', meent Eurocommissaris Hans van den Broek....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

'In plaats van op de Verenigde Staten te schelden zou Europa beter iets aan het ontbrekende crisismanagement kunnen doen.' Hij hoopt dat tijdens de Intergouvernementele Conferentie in 1996 in dit opzicht 'het uur van de waarheid slaat'.

Op deze conferentie moet ook het gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid van de Unie worden aangescherpt. Maar Van den Broek heeft weinig fiducie in de ideeën die de zogenaamde Reflectiegroep tot nu toe heeft geopperd. Die ideeën zijn te zwak.

Daarom heeft Van den Broek er in een brief aan Jacques Santer, de voorzitter van de Europese Commissie, op aangedrongen de Reflectiegroep (geleid door de Spaanse minister van Europese Zaken Carlos Westendorp) te bewegen tot 'actievere plannen'. 'Het ziet er voor Europa somber uit als het ons niet lukt de Unie een duidelijk buitenlands-politiek gezicht te geven.'

De Europese Commissie zal waarschijnlijk aan de Europese top in Madrid, die over ruim twee weken plaatsvindt, ambitieuzere voorstellen voor het buitenlands beleid voorleggen. Van den Broek zelf pleit voor een betere voorbereiding van de politieke besluitvorming.

Naar zijn idee zouden beslissingen over de buitenlandse politiek moeten worden voorbereid door een trojka van de Europese Commissie, het secretariaat van de Ministerraad en het secretariaat van de West-Europese Unie (WEU).

Van den Broek voelt weinig voor het Franse plan om een 'mijnheer of mevrouw Pesc' (Pesc is de Franse afkorting voor gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid) als 'boegbeeld' van de Europese externe politiek aan te wijzen.

Hij geeft de voorkeur aan vertegenwoordiging door de (roulerend) voorzitter van de Ministerraad én de Europese Commissie. Het zou daarom goed zijn als er een apart comité van diplomaten van de lidstaten zou worden opgericht, dat zich speciaal bezighoudt met de buitenlandse en de veiligheidspolitiek.

Buitenlands-politieke beslissingen zouden volgens Van den Broek met een eenvoudige meerderheid moeten worden genomen. Alleen als het gaat om de inzet van Europese militairen, zou in de raad de unanimiteitsregel mogen gelden.

Tenslotte vindt Van den Broek dat de Westeuropese Unie met de Europese Unie moet fuseren. 'De WEU moet ondergeschikt worden gemaakt aan de Unie.' Het probleem is dat Groot-Brittannië daar tegen is. Bovendien is een aantal landen van de Unie geen lid van de WEU.

Voor de Eurocommissaris is echter geen Europese buitenlands politiek mogelijk zonder een militaire component. Hij pleit er ook voor om de militaire capaciteit van de WEU aanzienlijk op te voeren.

Dat moet Frankrijk als muziek in de oren klinken. Maar bij de NAVO zullen de Amerikanen de wenkbrauwen fronsen. De VS maken zich zorgen over een mogelijke fusie tussen de Europese Unie en de WEU, omdat dat gevolgen heeft voor de politieke besluitvorming in de NAVO.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden